Regnskapsfører for ENK: Komplett guide (pris m.m.)

kvinne sitter og jobber på pc, alene på kontor. Brukt som illustrasjon i artikkel om regnskapsfører for enkeltmannsforetak.

KREVER KUNNSKAP: Det er enkelt å opprette enkeltmannsforetak, men å sette seg inn i alle regler rundt skatt og regnskap kan fort by på utfordringer for de fleste av oss.

Sist oppdatert: 13. februar 2025

    Ligger du våken om natten og grubler over tall, bilag og momsoppgaver? Hvis svaret er ja, er du sannsynligvis en av mange som driver et enkelpersonforetak og kjenner på utfordringene med regnskap og regnskapsføring. Regler, frister og forpliktelser kan føles både overveldende og forvirrende, selv for et ENK. I så fall er det godt å få hjelp av en regnskapsfører som spesialiserer seg på enkeltmannsforetak.

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Smart å få hjelp av regnskapsfører til enkeltmannsforetak (ENK)

    Driver du et enkeltmannsforetak og lurer på om du virkelig trenger hjelp av en regnskapsfører? Eller vurderer du å føre regnskap på egen hånd? Mange gründere og selvstendig næringsdrivende står overfor dette dilemmaet. Selv om det kan være fristende å håndtere alt selv for å spare penger, er det gode grunner til å vurdere profesjonell hjelp.

    La oss se nærmere på hvorfor det kan være lurt å få hjelp av en regnskapsfører, selv om du har et lite enkeltmannsforetak:

    • Få hjelp med budsjettering og økonomisk planlegging
    • Spar tid og fokuser på å drive virksomheten din
    • Unngå kostbare feil i regnskapet og skatteberegninger
    • Få ekspertråd om skatt og fradragsmuligheter
    • Pass at du overholder alle lover og regler, for eksempel bokføringsloven og regnskapsloven

    Tiden din er verdifull. Du har sannsynligvis allerede mer enn nok å gjøre om du driver et enkeltpersonsforetak, enten på fulltid eller hobbybasis. Du frigjør du tid til å fokusere på det du kan best ved å overlate regnskapet til en profesjonell — nemlig å utvikle og drive bedriften din.

    Regnskapsførere er eksperter på sitt felt og holder seg oppdatert på de siste endringene i lover og regler. Det betyr at du kan være trygg på at alt er i tråd med gjeldende lovverk for regnskap. En regnskapsfører kan også være en verdifull rådgiver for din virksomhet. En god rådgiver er uvurderlig når du skal ta viktige beslutninger om bedriftens fremtid.

    Visste du at 98 % av nye bedrifter i 2023 var ENK eller AS?

    Det finnes mange forskjellige typer virksomheter, men ENK og AS er utvilsomt de mest populære. Regnskapsføring for AS er imidlertid mer komplisert, sammenlignet med enkeltpersonforetak.

    Pris på regnskapsfører til enkeltmannsforetak

    Joda, det koster penger å få hjelp med regnskapet til ditt enkeltmannsforetak — men en regnskapsfører kan faktisk spare deg penger på sikt. Du unngår feil i bokføring og skatteberegninger. I tillegg kan du være sikker på at du drar fordel av alle lovlige fradragsmuligheter. Ikke minst, så kan du heller bruke tiden på aktiviteter som faktisk genererer inntekt.

    Men hva må du egentlig regne med å betale for regnskapsfører til ditt enkeltpersonforetak? Et ENK med rundt 50-100 bilag i året og som drives på hobbybasis kan forvente en årlig kostnad på 15 000 – 20 000 kroner. Har du derimot et enkeltpersonforetak som fulltidsjobb og omtrent 300 bilag årlig? Da øker prisen til 25 000 – 35 000 kroner.

    Disse prisene kan kanskje virke høye, særlig for små virksomheter. Men husk at en regnskapsfører ikke bare fører bilag. De må også avstemme og dokumentere alt arbeidet de gjør. Det tar ofte tar like mye tid som selve bokføringen og regnskapsføringen. Timeprisen for regnskapsførere varierer vanligvis mellom 700 og 1490 kroner, pluss moms. I tillegg tilbyr mange regnskapsførere fastpris. Uansett hvilken prismodell du velger, er det viktig å sjekke hva som faktisk er inkludert. Pass på at du får de regnskapstjenestene som du trenger inkludert i prisen.

    Du kan få en billigere pris på regnskapsfører ved å gjøre deler av regnskapet selv — og mange enkeltperonforetak velger denne løsningen. I så fall kan du for eksempel laste opp bilag til regnskapsprogrammet og sende fakturaer selv. Regnskapsføreren bokfører bilagene og sjekker at alt er korrekt. Alternativt kan du gjøre alt selv og kun få hjelp av regnskapsfører til å sjekke at alt er korrekt ved slutten av året.

    Les også

    Se hvordan du finner rett regnskapsfører til ditt ENK

    Hvordan føre regnskap i et ENK?

    Er du i begynnelsesfasen av forretningsutviklingen og tjener mindre enn 50 000 kroner per år, har du ikke bokføringsplikt. Du må imidlertid fortsatt dokumentere inntekter og kostnader, og ta vare på disse dokumentene i 5 år. Dessuten kan du velge å sende forenklet næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen.

    Har du derimot omsetning over 50 000 kroner i året, noe som er tilfellet hos de fleste, er situasjonen noe mer avansert. Da må du levere inn skattemelding med næringsspesifikasjon for enkeltpersonforetak. Det kan gjøre ganske enkelt ved å bruke regnskapsprogrammet ditt.

    Eller har du omsetning over 50 000 kroner og eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner? Eventuelt ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk? Da har du regnskapsplikt og må utarbeide årsregnskap som du sender inn til Brønnøysundregistrene før 31. juli hvert år. Du må også levere næringsoppgave 2 med skattemeldingen.

    ØKT TRYGGHET: Du trenger ikke å sette vekk hele regnskapet til enkelpersonsforetaket. Noen velger å kun få hjelp av regnskapsføreren til årsoppgjøret, slik at de kan føle seg trygge på at alt er korrekt.

    Forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt

    La oss drøfte forskjellene mellom bokføringsplikt og regnskapsplikt, da mange nye grundere ikke har klarhet i dette. Bokføringsplikt er noe alle næringsdrivende har, så lenge de har omsetning over 50 000 kroner. Her må man følge bokføringsloven og levere næringsoppgave 1 eller næringsrapport skatt med skattemeldingen. Man kan velge å føre regnskap selv eller å få hjelp av regnskapsfører som spesialiserer seg på enkeltmannsforetak.

    Regnskapsplikt derimot, er noe som i de fleste tilfeller ikke gjelder for næringsdrivende som jobber i enkeltmannsforetak. Grunnen for dette er at reglene sier at du må ha eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner, eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk, for å bli regnskapspliktig.

    Sannheten er at de aller fleste allerede vil ha opprettet et AS lenge før de har eiendeler verdt 20 millioner kroner. Regnskapsplikt er derfor ikke noe de som anvender enkeltmannsforetak trenger å tenke på. Regnskapsplikt krever også at du leverer inn et årsregnskap hvert år før 31. juli, samt skattemelding med næringsspesifikasjon.

    Ved innlevering av årsregnskap vil de aller fleste ha behov for hjelp fra regnskapsfører. Årsregnskapet er et større og mer omfattende regnskap, som inkluderer alle utgifter og inntekter firmaet har hatt gjennom året. Dette er ikke kun fordelaktig for staten, men også for forretningen selv. Et nøyaktig regnskap vil tross alt også tilby flere skattefordeler.

    Enkeltmannsforetak og moms

    Alle næringsdrivende i Norge må etter at de har passert et visst inntektsnivå fakturere sine kunder inkludert moms på 25 %. Først av alt må man registrere seg i medverdiavgiftregisteret. Dette kan dog ikke skje før man har passert 50 000 kroner i omsetning, i løpet av 12 måneder. Mange er usikker på når tiden er inne for å begynne å fakturere med moms.

    Sannheten er den at det er fakturaen som tar deg over grensen på 50 000 kroner som utløser behovet for moms. La oss si at du har 48 000 kroner i omsetning for året, og sender ut en faktura på 10 000 kroner. Da skal du fakturere moms for hele denne fakturaen, ikke bare beløpet som overstiger 50 000 kroner.

    Vær ekstra oppmerksom på at du faktisk har oversteget grensen på 50 000 kroner, før du begynner å fakturere med moms. Skatteetaten er nemlig nokså pirkete, og vil ikke godkjenne deg i momsregisteret med en eneste krone under 50 000 fakturert.

    Regler for forskuddsskatt

    Har du enkeltmannsforetak skal du betale skatt på hele overskuddet i forretningen din. Skatten skal i utgangspunktet betales samme år som du tjener pengene, og du skal på forhånd beregne hvor mye du tror du vil tjene i det kommende året. Det er derfor det kalles forskuddsskatt. De fleste enkeltmannsforetak betaler mellom 30-45 prosent skatt.

    Det er verdt å legge merke til at om du driver enkeltmannsforetak og er ansatt, vil du regnes som både arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende i selvangivelsen. Dette vil komplisere rapporteringsprosessen noe, og det er verdt å sette seg inn i reglene for slike situasjoner. 

    Det er svært enkelt å starte enkeltmannsforetak. Alt du trenger å gjøre er å legge inn noen personlige detaljer og en søknad på Altinn, så vil du ha foretaket ditt innen få dager. Det å rapportere skatt på foretaket derimot, er for mange mer utfordrende. Spesielt om man kommer fra og er vandt med ordinær ansettelse med forenklede rapporteringsforhold.

    For å betale forskuddsskatt må du endre skattekortet ditt hos Skatteetaten. Dette gjør du ved å fylle ut feltene «Overskudd annen næring» og «Personinntekt fra jordbruk, reindrift, skifter og annen næring». I de aller fleste tilfeller fyller du ut like verdier i disse to feltene. Så snart Skatteetaten mottar endringene i skattekortet ditt, vil de sende deg innbetalingsblanketter i Altinn.

    Regnskapsprogram til enkeltpersonsforetak

    En av fordelene med et enkeltmannsforetak er at alt er litt mindre og dermed litt mindre avansert. Dette betyr også at du fint kan bokføre selv i ditt enkeltmannsforetak. Det er flere måter å bokføre på. Noen velger å bokføre på gamlemåten ved hjelp av papir, alternativt i en enkel Excel fil. Dette kan absolutt fungere, spesielt om man har et godt øye for tall og matematikk. Men det er uansett ingen tvil om at et regnskapsprogram gjør jobben mye enklere.

    Som vi vet så må alle næringsdrivende som tjener over 50 000 kroner i året føre regnskap. Det er heldigvis ikke så vanskelig som mange frykter. Legg merke til at om du har færre enn 600 bilag per år, så kan du velge å føre regnskap i en regnskapsmal. For eksempel ved bruk av Excel. De aller fleste velger fortsatt å bruke et regnskapsprogram, da dette gir dem mer tid til å fokusere på utviklingen i forretningen.

    Det er fullt lovlig å bruke regnskapsmal for eksempel i Excel, om man har færre enn 600 bilag. Men man må være oppmerksom på at dette bringer med seg enkelte ulemper i regnskapsføringen. Slik som at det er lettere å gjøre feil, og at malen ikke oppdateres når det skjer oppdateringer i lovverket. Det finnes også enkelte automatiseringsfunksjoner i et regnskapsprogram, som gjør føringen mye raskere. Disse har man ikke tilgang til i en regnskapsmal.

    Les også

    Sjekk hva som er beste regnskapsprogram for ENK

    Hvor mye kan man tjene skattefritt i enkeltpersonsforetak?

    Er man ansatt med normale vilkår i et norsk firma, er det nokså selvforklarende at man må betale skatt. Måten dette skjer på er dog noe forskjellig for en ansatt og en selvstendig næringsdrivende. Ved normal ansettelse finnes det ingen betydelig minimumsgrense for betaling av skatt, da alle legitime stillinger i Norge tilbyr mer enn 50 000 kroner i inntekt per år.

    Jobber man hovedsakelig som selvstendig næringsdrivende er saken noe annerledes. Det er nemlig mye større usikkerhet rundt inntekter og utgifter når man jobber som selvstendig næringsdrivende. Det har derfor blitt bestemt at om man har mindre enn 50 000 kroner i overskudd på ett år, skal man ikke betale skatt. Dette gir grundere og nye forretningseiere en sjanse til å komme seg opp på beina og tjene noen kroner før man må betale skatt.

    Etter at man har kommet seg på beina finansielt, må man selvfølgelig betale skatt som alle andre. Det er ingen hemmelighet at det å rapportere skatt når man jobber for seg selv, er noe mer vanskelig enn som vanlig ansatt. Det er derfor ikke veldig mange som velger å prøve seg på oppstart av egen forretning. Men for de som ikke gir seg derimot, finnes det svært mange hjelpende ressurser der ute.

    Fordeler med å føre regnskap

    Det finnes flere bemerkelsesverdige fordeler ved føring av regnskap i eget foretak. Her skal vi ta en titt på noen av de viktigste fordelene. Fordeler som kanskje vil opplyse deg om at det finnes flere fordeler enn ulemper ved føring av regnskap. Mange av fordelene har ikke bare potensialet til å gjøre hverdagen din lettere, men kan også potensielt sikre din finansielle trygghet.

    Unngå bøter og ekstra kostnader

    Det er ikke fullstendig uforståelig at mange dessverre gjør feiltak når det kommer til rapportering av skatt og moms. Det kan være utfordrende for nye næringsdrivende å forstå alle rapporteringskravene korrekt i begynnelsen. Heldigvis er det ikke mangel på ressurser der ute, som kan hjelpe oss til å levere rapport etter rapport på en lovlig og trygg måte.

    En av de vanligste feilene nye næringsdrivende gjør, er å ikke rapportere MVA etter at de har overskredet grensen på 50 000 kroner. Mange har rett og slett ikke kontroll over hvor mye de har fakturert ut til sine kunder det siste året, og er dermed usikker på om de bør fakturere med eller uten MVA. Dette kan løses ved å investere i et regnskapsprogram fra begynnelsen av, og sette seg inn i gjeldende krav.

    Følg budsjettet og hold oversikten

    Ved hjelp av et regnskap kan du følge budsjettet og holde en god oversikt. Har en satt av 2 000 kr til annonser en måned, så vil man ved å kunne følge med i regnskapet avgjøre om bedriften holder budsjettet eller ei. Oversikt er også fint når staten skal gjennomføre kontroll, og selvfølgelig også ved hjelp fra eventuelle investorer.

    Mange nye næringsdrivere tenker kanskje at det ikke finnes personlige fordeler for dem, ved notering av regnskap. Dette er enkelt å motbevise, for eksempel med tanke på det å holde oversikt over inntekter og utgifter i egen bedrift. Tar man bedriftsutviklingen seriøst, er det nødvendig å skrive budsjett for utgiftene i bedriften.

    Føre regnskap for enkeltmannsforetak selv eller bruke regnskapsfører?

    Som vi vet så finnes det en rekke fordeler ved bruk av regnskapsprogram. Men det er ikke sikkert at bedriften din har behov for noen av disse fordelene. For enkelte næringsdrivende er det faktisk mer lønnsomt å føre regnskap selv, for eksempel i Excel. Men for andre er det noen ganger bedre å gi hele jobben videre til noen andre, for eksempel en ekstern regnskapsfører.

    For de som har kommet til punktet der de vurderer å ansette regnskapsfører til sitt enkeltmannsforetak, er det enkelte ting som er viktigere å vurdere enn andre. En av de absolutt viktigste tankene man må ha i hodet, er som følger: Hvor mye verdi skaper jeg i min stilling per time? Er denne verdien høyere enn hva en regnskapsfører vil koste?

    La oss si at ditt arbeid skaper 1500 kroner i verdi per time, og en god regnskapsfører koster 800 kroner per time. Da er det i de aller fleste tilfeller lurt å ansette regnskapsføreren, slik at du kan bruke så mange timer av arbeidsdagen som mulig på å skape verdi. Les hva en typisk regnskapsfører gjør her.

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Konklusjon: Derfor bør enkeltmannsforetak få hjelp av regnskapsfører

    Som vi i denne artikkelen har lært, så har alle næringsdrivende med omsetning over 50 000 kroner i året bokføringsplikt. Hvordan man velger å bokføre og hva som er best for hver enkelt bedrift er selvfølgelig individuelt. Enkelte arbeider under enkle kår, og kan som resultat ta fordel i å skrive regnskap selv.

    De fleste velger derimot å investere i et regnskapsprogram i begynnelsesfasen. Dette tilbyr en rekke fordeler for bedriften, også utenom det faktum at det er enklere å rapportere skatt. Fordeler som automatikk i regnskapet, automatiske oppdateringer og unike funksjoner er ting man ikke kan ta forgitt ved oppstart av egen bedrift. 

    Selv foretak som fortsatt ligger under 50 000 kroner i overskudd per år, kan ha godt av å føre regnskap. Ikke på grunn av at de må, men heller fordi det kan fungere som forberedelse til egen finansiell utvikling. Man installerer ikke minst en svært viktig vane i bedriften i denne prosessen. Denne vanen er disiplin, noe som vil være grunnleggende når foretaket utvikler seg.

    Ser du etter en regnskapsfører i et av storbyene, så kan du våre anbefalinger om Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim her.

    Få svar på vanlige spørsmål om regnskapsfører for enkeltpersonforetak

    Meldingsboble
    Hva slags informasjon trenger jeg for å ansette en regnskapsfører?

    Regnskapsføring for enkeltmannsforetak kan være både enkelt og komplekst, avhengig av bedriftens størrelse og aktiviteter. Uansett hva slags behov du har, så bør du samle alle nødvendige dokumenter du har før du ansetter en regnskapsfører. Disse dokumentene inkluderer inntekts- og utgiftsrapporter, balanseregnskap, budsjetter og lignende. Du kan enkelt gi regnskapsføreren din et fullstendig bilde av bedriftens økonomiske situasjon ved å ha alt på ett sted. Det er viktig for at vedkommende skal kunne gjøre en god jobb.

    Meldingsboble
    Hvor mye koster det å ansette en regnskapsfører?

    Honoraret til en regnskapsfører varierer avhengig av bedriftens størrelse og behov. De fleste regnskapsførere tar en fast månedlig avgift, men det er også mulig å betale per time eller oppdrag. Hvis du er usikker på hva som passer best for deg, så kan det være lurt å be om et kostnadsoverslag fra ulike regnskapsførere. Du kan dermed sammenligne priser og finne det tilbudet som passer best for ditt enkeltmannsforetak.

    Meldingsboble
    Hva bør jeg være oppmerksom på når jeg velge regnskapsfører til enkeltpersonforetak?

    Du bør vurdere flere forskjellige faktorer når du skal ansette en regnskapsfører til et enkeltpersonforetak. Det er viktig å sjekke at den personen eller det selskapet du vurderer har den nødvendige kompetansen. Selskapet bør ha lang erfaring med regnskapsføring for enkeltmannsforetak, samt kjenne godt til bransjen din.

    Meldingsboble
    Er jeg nødt til å bruke regnskapsfører når jeg har et enkeltpersonforetak?

    Mange enkeltpersonforetak trenger ikke regnskapsfører, men velger det frivillig likevel. En av fordelene med å bruke regnskapsfører er at du får bedre kontroll over bedriftens økonomi. Du slipper å bruke tid på å lære deg bokføring og regnskap, og du kan bruke tiden på å drive enkeltmannsforetaket ditt.