Regnskapsfører for ENK: Komplett guide (pris m.m.)

bilde

KREVER KUNNSKAP: Det er enkelt å opprette enkeltmannsforetak, men å sette seg inn i alle regler rundt skatt og regnskap kan fort by på utfordringer for de fleste av oss.

Sist oppdatert: 15. november 2023

  Stadig flere av oss oppretter bedrift, i håp om å ta del i det neste store. De aller fleste av oss lokkes inn i markedet, inspirert av andre grundere som har gjort det stort. Vi har alle en eller flere forretningsfolk vi ser opp til, folk som allerede har oppnådd finansiell suksess.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Det er naturligvis svært fascinerende og inspirerende at idolene våre kan oppnå fremragende velstand. Enda viktigere derimot, er det faktum at de en gang startet med lite til ingenting og bygget seg opp fra null. Dette gir oss håp om at vi også kan gjøre det stort en dag, og at vi også kan gjøre en forskjell i samfunnet.

  Alle store reiser starter som kjent med ett enkelt steg. Dette første steget et for mange av oss å opprette et enkeltmannsforetak. Det å opprette et enkeltmannsforetak er tross alt svært enkelt og helt gratis. Etter hvert så kommer det en tid der man også må begynne å tenke på skatt og regnskap, og hvordan man vil takle dette.

  Har man enkeltmannsforetak er denne prosessen automatisk enklere. Det er spesielt sammenlignet med om man skulle dokumentert inntekter og utgifter uten noen form for foretak. Mange sliter fortsatt med å forstå hvordan man fører regnskap i et enkeltmannsforetak, og om man i det hele tatt må gjøre dette. Hvordan fungerer egentlig regnskap i et enkeltmannsforetak?

  Hvordan føre regnskap i Enkeltmannsforetak?

  Er du i begynnelsesfasen av forretningsutviklingen og tjener mindre enn 50 000 kroner per år, har du ikke bokføringsplikt. Du må imidlertid fortsatt dokumentere inntekter og kostnader, og ta vare på disse dokumentene i 5 år. Du trenger ikke å levere næringsoppgave sammen med skattemeldingen. Det holder å levere skattemelding for formue- og inntektsskatt.

  Har du derimot omsetning over 50 000 kroner i året, noe som er tilfellet hos de fleste, er situasjonen noe mer avansert. Har du omsetning over 50 000 kroner og eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner, eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk? Da har du bokføringsplikt og må utarbeide årsregnskap som du sender inn til Brønnøysundregistrene før 31. juli hvert år. Du må også levere næringsoppgave 2 med skattemeldingen.

  Har du omsetning over 50 000 kroner i året, men eiendeler er under 20 millioner, må du sende inn næringsoppgave 1. Enkelte enkeltmannsforetak har også rett på forenklede rapporteringsforhold, og skal levere næringsoppgave skatt i stedet for næringsoppgave 1.

  Forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt

  La oss drøfte forskjellene mellom bokføringsplikt og regnskapsplikt, da mange nye grundere ikke har klarhet i dette. Bokføringsplikt er noe alle næringsdrivende har, så lenge de har omsetning over 50 000 kroner. Her må man følge bokføringsloven og levere næringsoppgave 1 eller næringsrapport skatt med skattemeldingen. Man kan velge å føre regnskap selv, eller å ansette regnskapsfører.

  Regnskapsplikt derimot, er noe som i de fleste tilfeller ikke gjelder for næringsdrivende som jobber i enkeltmannsforetak. Grunnen for dette er at reglene sier at du må ha eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner, eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk, for å bli regnskapspliktig.

  Sannheten er at de aller fleste allerede vil ha opprettet et AS lenge før de har eiendeler verdt 20 millioner kroner. Regnskapsplikt er derfor ikke noe de som anvender enkeltmannsforetak trenger å tenke på. Regnskapsplikt krever også at du leverer inn et årsregnskap hvert år før 31. juli, samt at du leverer næringsoppgave 2 i stedet for næringsoppgave 1 med skattemeldingen.

  Ved innlevering av årsregnskap vil de aller fleste ha behov for hjelp fra regnskapsfører, med mindre man selv er utdannet som regnskapsfører. Årsregnskapet er et større og mer omfattende regnskap, som inkluderer alle utgifter og inntekter firmaet har hatt gjennom året. Dette er ikke kun fordelaktig for staten, men også for forretningen selv. Et nøyaktig regnskap vil tross alt også tilby flere skattefordeler.

  Enkeltmannsforetak og moms

  Alle næringsdrivende i Norge må etter at de har passert et visst inntektsnivå fakturere sine kunder inkludert moms på 25%. Først av alt må man registrere seg i medverdiavgiftregisteret. Dette kan dog ikke skje før man har passert 50 000 kroner i omsetning, i løpet av 12 måneder. Mange er usikker på når tiden er inne for å begynne å fakturere med moms.

  Sannheten er den at det er fakturaen som tar deg over grensen på 50 000 kroner som utløser behovet for moms. La oss si at du har 48 000 kroner i omsetning for året, og sender ut en faktura på 10 000 kroner. Da skal du fakturere moms for hele denne fakturaen, ikke bare beløpet som overstiger 50 000 kroner.

  Vær ekstra oppmerksom på at du faktisk har oversteget grensen på 50 000 kroner, før du begynner å fakturere med moms. Skatteetaten er nemlig nokså pirkete, og vil ikke godkjenne deg i momsregisteret med en eneste krone under 50 000 fakturert.

  Regler for forskuddsskatt

  Har du enkeltmannsforetak skal du betale skatt på hele overskuddet i forretningen din. Skatten skal i utgangspunktet betales samme år som du tjener pengene, og du skal på forhånd beregne hvor mye du tror du vil tjene i det kommende året. Det er derfor det kalles forskuddsskatt. De fleste enkeltmannsforetak betaler mellom 30-45 prosent skatt.

  Det er verdt å legge merke til at om du driver enkeltmannsforetak og er ansatt, vil du regnes som både arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende i selvangivelsen. Dette vil komplisere rapporteringsprosessen noe, og det er verdt å sette seg inn i reglene for slike situasjoner. 

  Det er svært enkelt å starte enkeltmannsforetak. Alt du trenger å gjøre er å legge inn noen personlige detaljer og en søknad på Altinn, så vil du ha foretaket ditt innen få dager. Det å rapportere skatt på foretaket derimot, er for mange mer utfordrende. Spesielt om man kommer fra og er vandt med ordinær ansettelse med forenklede rapporteringsforhold.

  For å betale forskuddsskatt må du endre skattekortet ditt hos Skatteetaten. Dette gjør du ved å fylle ut feltene «Overskudd annen næring» og «Personinntekt fra jordbruk, reindrift, skifter og annen næring». I de aller fleste tilfeller fyller du ut like verdier i disse to feltene. Så snart Skatteetaten mottar endringene i skattekortet ditt, vil de sende deg innbetalingsblanketter i Altinn.

  Regnskapsprogram til Enkeltmannsforetak

  En av fordelene med et enkeltmannsforetak er at alt er litt mindre, og dermed litt mindre avansert. Dette betyr også at du fint kan bokføre selv i ditt enkeltmannsforetak. Det er flere måter å bokføre på. Noen velger å bokføre på gamlemåten ved hjelp av papir, alternativt i en enkel Excel fil. Dette kan absolutt fungere, spesielt om man har et godt øye for tall og matematikk. Men det er uansett ingen tvil om at et regnskapsprogram gjør jobben mye enklere.

  Som vi vet så må alle næringsdrivende som tjener over 50 000 kroner i året føre regnskap. Det er heldigvis ikke så vanskelig som mange frykter. Legg merke til at om du har færre enn 600 bilag per år, så kan du velge å føre regnskap i en regnskapsmal. For eksempel ved bruk av Excel. De aller fleste velger fortsatt å bruke et regnskapsprogram, da dette gir dem mer tid til å fokusere på utviklingen i forretningen.

  Det er fullt lovlig å bruke regnskapsmal for eksempel i Excel, om man har færre enn 600 bilag. Men man må være oppmerksom på at dette bringer med seg enkelte ulemper i regnskapsføringen. Slik som at det er lettere å gjøre feil, og at malen ikke oppdateres når det skjer oppdateringer i lovverket. Det finnes også enkelte automatiseringsfunksjoner i et regnskapsprogram, som gjør føringen mye raskere. Disse har man ikke tilgang til i en regnskapsmal.

  Hvor mye kan man tjene skattefritt i Enkeltmannsforetak?

  Er man ansatt med normale vilkår i et norsk firma, er det nokså selvforklarende at man må betale skatt. Måten dette skjer på er dog noe forskjellig for en ansatt og en selvstendig næringsdrivende. Ved normal ansettelse finnes det ingen betydelig minimumsgrense for betaling av skatt, da alle legitime stillinger i Norge tilbyr mer enn 50 000 kroner i inntekt per år.

  Jobber man hovedsakelig som selvstendig næringsdrivende er saken noe annerledes. Det er nemlig mye større usikkerhet rundt inntekter og utgifter når man jobber som selvstendig næringsdrivende. Det har derfor blitt bestemt at om man har mindre enn 50 000 kroner i overskudd på ett år, skal man ikke betale skatt. Dette gir grundere og nye forretningseiere en sjanse til å komme seg opp på beina og tjene noen kroner før man må betale skatt.

  Etter at man har kommet seg på beina finansielt, må man selvfølgelig betale skatt som alle andre. Det er ingen hemmelighet at det å rapportere skatt når man jobber for seg selv, er noe mer vanskelig enn som vanlig ansatt. Det er derfor ikke veldig mange som velger å prøve seg på oppstart av egen forretning. Men for de som ikke gir seg derimot, finnes det svært mange hjelpende ressurser der ute.

  Fordeler med å føre regnskap

  Det finnes flere bemerkelsesverdige fordeler ved føring av regnskap i eget foretak. Her skal vi ta en titt på noen av de viktigste fordelene. Fordeler som kanskje vil opplyse deg om at det finnes flere fordeler enn ulemper ved føring av regnskap. Mange av fordelene har ikke bare potensialet til å gjøre hverdagen din lettere, men kan også potensielt sikre din finansielle trygghet.

  Unngå bøter og ekstra kostnader

  Det er ikke fullstendig uforståelig at mange dessverre gjør feiltak når det kommer til rapportering av skatt og moms. Det kan være utfordrende for nye næringsdrivende å forstå alle rapporteringskravene korrekt i begynnelsen. Heldigvis er det ikke mangel på ressurser der ute, som kan hjelpe oss til å levere rapport etter rapport på en lovlig og trygg måte.

  En av de vanligste feilene nye næringsdrivende gjør, er å ikke rapportere MVA etter at de har overskredet grensen på 50 000 kroner. Mange har rett og slett ikke kontroll over hvor mye de har fakturert ut til sine kunder det siste året, og er dermed usikker på om de bør fakturere med eller uten MVA. Dette kan løses ved å investere i et regnskapsprogram fra begynnelsen av, og sette seg inn i gjeldende krav.

  Følg budsjettet og hold oversikten

  Ved hjelp av et regnskap kan du følge budsjettet og holde en god oversikt. Har en satt av 2 000 kr til annonser en måned, så vil man ved å kunne følge med i regnskapet avgjøre om bedriften holder budsjettet eller ei. Oversikt er også fint når staten skal gjennomføre kontroll, og selvfølgelig også ved hjelp fra eventuelle investorer.

  Mange nye næringsdrivere tenker kanskje at det ikke finnes personlige fordeler for dem, ved notering av regnskap. Dette er enkelt å motbevise, for eksempel med tanke på det å holde oversikt over inntekter og utgifter i egen bedrift. Tar man bedriftsutviklingen seriøst, er det nødvendig å skrive budsjett for utgiftene i bedriften.

  Føre regnskap selv eller bruke regnskapsfører?

  Som vi vet så finnes det en rekke fordeler ved bruk av regnskapsprogram. Men det er ikke sikkert at bedriften din har behov for noen av disse fordelene. For enkelte nøringsdrivende er det faktisk mer lønnsomt å føre regnskap selv, for eksempel i Excel. For andre er det noen ganger bedre å gi hele jobben videre til noen andre, ved ansettelse av en regnskapsfører. På denne måten kan man bruke så mye tid som mulig på utvikling av egen forretning.

  For de som har kommet til punktet der de vurderer å ansette regnskapsfører til ditt enkeltmannsforetak, er det enkelte ting som er viktigere å vurdere enn andre. En av de absolutt viktigste tankene man må ha i hodet, er som følger: Hvor mye verdi skaper jeg i min stilling per time? Er denne verdien høyere enn hva en regnskapsfører vil koste?

  La oss si at ditt arbeid skaper 1500 kroner i verdi per time, og en god regnskapsfører koster 800 kroner per time. Da er det i de aller fleste tilfeller lurt å ansette regnskapsføreren, slik at du kan bruke så mange timer av arbeidsdagen som mulig på å skape verdi. Les hva en typisk regnskapsfører gjør her.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Fokuser på ditt regnskap i Enkeltmannsforetaket

  Som vi i denne artikkelen har lært, så har alle næringsdrivende med omsetning over 50 000 kroner i året bokføringsplikt. Hvordan man velger å bokføre og hva som er best for hver enkelt bedrift er selvfølgelig individuelt. Enkelte arbeider under enkle kår, og kan som resultat ta fordel i å skrive regnskap selv.

  De fleste velger derimot å investere i et regnskapsprogram i begynnelsesfasen. Dette tilbyr en rekke fordeler for bedriften, også utenom det faktum at det er enklere å rapportere skatt. Fordeler som automatikk i regnskapet, automatiske oppdateringer og unike funksjoner er ting man ikke kan ta forgitt ved oppstart av egen bedrift. 

  Selv foretak som fortsatt ligger under 50 000 kroner i overskudd per år, kan ha godt av å føre regnskap. Ikke på grunn av at de må, men heller fordi det kan fungere som forberedelse til egen finansiell utvikling. Man installerer ikke minst en svært viktig vane i bedriften i denne prosessen. Denne vanen er disiplin, noe som vil være grunnleggende når foretaket utvikler seg.

  Ser du etter en regnskapsfører i et av storbyene, så kan du våre anbefalinger om Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim her.

  Få svar på vanlige spørsmål om regnskapsfører for enkeltpersonforetak

  Meldingsboble
  Hva slags informasjon trenger jeg for å ansette en regnskapsfører?

  Regnskapsføring for enkeltmannsforetak kan være både enkelt og komplekst, avhengig av bedriftens størrelse og aktiviteter. Uansett hva slags behov du har, så bør du samle alle nødvendige dokumenter du har før du ansetter en regnskapsfører. Disse dokumentene inkluderer inntekts- og utgiftsrapporter, balanseregnskap, budsjetter og lignende. Du kan enkelt gi regnskapsføreren din et fullstendig bilde av bedriftens økonomiske situasjon ved å ha alt på ett sted. Det er viktig for at vedkommende skal kunne gjøre en god jobb.

  Meldingsboble
  Hvor mye koster det å ansette en regnskapsfører?

  Honoraret til en regnskapsfører varierer avhengig av bedriftens størrelse og behov. De fleste regnskapsførere tar en fast månedlig avgift, men det er også mulig å betale per time eller oppdrag. Hvis du er usikker på hva som passer best for deg, så kan det være lurt å be om et kostnadsoverslag fra ulike regnskapsførere. Du kan dermed sammenligne priser og finne det tilbudet som passer best for ditt enkeltmannsforetak.

  Meldingsboble
  Hva bør jeg være oppmerksom på når jeg velge regnskapsfører til enkeltpersonforetak?

  Du bør vurdere flere forskjellige faktorer når du skal ansette en regnskapsfører til et enkeltpersonforetak. Det er viktig å sjekke at den personen eller det selskapet du vurderer har den nødvendige kompetansen. Selskapet bør ha lang erfaring med regnskapsføring for enkeltmannsforetak, samt kjenne godt til bransjen din.

  Meldingsboble
  Er jeg nødt til å bruke regnskapsfører når jeg har et enkeltpersonforetak?

  Mange enkeltpersonforetak trenger ikke regnskapsfører, men velger det frivillig likevel. En av fordelene med å bruke regnskapsfører er at du får bedre kontroll over bedriftens økonomi. Du slipper å bruke tid på å lære deg bokføring og regnskap, og du kan bruke tiden på å drive enkeltmannsforetaket ditt.