Forretningsfører: Komplett guide (sameie, borettslag m.m.)

bilde

STØTTESPILLER: En forretningsfører skal hjelpe styret i et sameie eller borettslag, og sørge for at alt blir gjort på en god måte i

Sist oppdatert: 7. oktober 2024

    En forretningsfører er er som regel en person som tar hånd om økonomien og regnskapet —  altså forretningsførsel —  for et borettslag eller sameie. Stillingen er på mange måter en god blanding av regnskapsfører og daglig leder. Han eller hun kan hjelpe med mange av arbeidsoppgavene til styret. Styret kan blant annet få hjelp med budsjett, regnskap, fakturering og drift. Han eller hun kan også passe på at tjenester som renhold, vaktmester og lignende er på plass.

    Men hvorfor velger mange å få hjelp med regnskap og drift? Vel, har du noen gang prøvd å holde styr på forretningsførselen til et helt borettslag eller sameie ved siden av fulltidsjobben din? En forretningsfører kan spare dere for mye tid og stress. Samtidig kan dere føle dere trygge på at alt blir håndtert på riktig måte. Her i denne guiden går vi nøye gjennom alt du trenger å vite, slik at dere kan velge rett person til oppdraget.

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Hva er en forretningsfører til borettslag og sameie?

    En forretningsfører er en profesjonell støttespiller som holder styr på alt det kjedelige — men viktige — som får et borettslag eller sameie til å fungere som en velsmurt maskin. De tar seg altså av forretningsførsel for borettslag og sameie. Han eller hun tar dermed ansvar for blant annet økonomi, vedlikehold og regler. Alt dette kan fort bli for mye å håndtere for et vanlig styre. Styret består tross alt av beboere som gjerne har vanlig jobb og et travelt liv.

    Hva gjør egentlig en forretningsfører? Her er noen av de viktigste oppgavene:

    • De holder styr på pengene, for eksempel lage budsjett, føre regnskap og passer på at regningene blir betalt.
    • Forretningsførere kan gi råd om lover og regler. Lover som for eksempel borettslagsloven kan være innviklede. Derfor er det greit å ha noen som kan tolke dem.
    • De kan organisere vedlikehold og planlegge større oppussingsprosjekter.
    • Forretningsførere kan også snakke med beboerne. De tar imot klager, svarer på spørsmål og formidler informasjon.
    • Oppgavene inkluderer også å hjelpe til på møter. De kan for eksempel organisere styremøter og generalforsamlinger.

    En god forretningsfører kan spare styret for mye tid og hodebry. Han eller hun har ofte erfaring fra mange ulike boligbyggelag, for eksempel OBOS og BOB. Styret kan derfor få mange gode råd og tips til hvordan ting bør gjøres. Han eller hun kan også ta seg av mer ubehagelige oppgaver, for eksempel følge opp beboere som ikke betaler fellesutgifter eller fellesgjeld.

    Hva burde du tenke på når du velger en forretningsfører til borettslag og sameie? 

    Det viktigste når du skal ansette en forretningsfører til borettslag og sameie er at du velger en som du kan stole på og som får jobben gjort. Derfor er det en god ide å velge noen som har lang erfaring og høy kompetanse innen forretningsførsel. En forretningsfører skal styre et sameie eller borettslag i henhold til loven og sørge for at alt som foregår blir gjort på en ordentlig måte.

    Dette er en jobb som kan være svært krevende. Derfor er det vanlig å ansette en forretningsfører i tillegg til et valgt styre. Finn en forretningsfører som tar frister seriøst og som holder god kontroll over alt som skal bli passet på. Det er en god ide å sammenligne forskjellige forretningsførere og priser før du velger hvem du vil samarbeide med. 

    Bilde av borettslag på Aker Brygge, brukt som illustrasjon i artikkel om forretningsfører og forretningsførsel for borettslag og sameie.
    DAGLIG LEDER: En forretningsfører håndterer alt fra regnskap til å håndtere konflikter i et borettslag eller sameie. Men det er viktig å velge noen med rett erfaring og kompetanse.

    Hva kan en forretningsfører hjelpe deg med? 

    Du har muligheten til å få en forretningsfører som enten tar seg av alt eller deler av arbeidet. De som kun velger å gi bort deler av arbeidet velger som regel å la en forretningsfører ta seg av regnskapet. Dette er noe som er veldig vanskelig å gjøre selv da det krever høy kompetanse.

    Videre er det også vanlig å dele ut alle oppgaver som er tilknyttet årsregnskapet. Dette er blant annet fakturering, innkreving av penger, budsjettering og betaling av regninger. Du kan også ansette en forretningsfører som styreleder i ditt borettslag eller sameie. Han eller hun passer på at alt rundt vedlikehold og økonomi er slik som det skal være.

    I tillegg er det også slik at det fra tid til annen vil oppstå konflikter i et borettslag eller sameie. Dette kan for eksempel være tilknyttet oppussing eller generelt bråk. Din forretningsfører burde ha juridiske kunnskaper slik at man enkelt kan løse opp i eventuelle tvister ved hjelp av norsk lov. I tillegg kan en forretningsfører gi råd og opplæring til alle som sitter i styre om hva det innebærer. 

    Hvorfor bør et sameie eller borettslag få hjelp til forretningsførsel?

    Forretningsførsel for borettslag eller sameie kan være ganske krevende, avhengig av antall boenheter. Det er en rekke forskjellige arbeidsoppgaver som skal utføres. Det er også slik at disse arbeidsoppgavene kan bli såpass store at de sluker all fritiden til styrelederen. Dette vil åpenbart variere basert på faktorer som størrelse på borettslag/sameie og hvem som bor der. Det er allikevel slik at selv om man har en styreleder, er det i de fleste tilfeller behov for profesjonell hjelp.

    For det første er det i alle sammenhenger der man skal levere et årsregnskap lurt å bruke en regnskapsfører. En regnskapsfører sin viktigste oppgave er å føre årsregnskap. Selv om dette kanskje høres enkelt ut i teorien, er det flere års utdanning og noe som er svært teknisk vanskelig i praksis. Dersom det er noe feil med årsregnskapet kan dette ha negative konsekvenser. Hvis du er interessert i å sammenligne tilbud kan du bruke vår anbudstjeneste helt gratis og finne en forretningsfører. 

    Videre er det også slik at drift av et borettslag eller sameie på mange måter er det samme som å være daglig leder i et firma. Det vil alltid dukke opp ting som styrelederen må ta tak i som vedkommende kanskje ikke har nok kunnskap om.

    Dette kan for eksempel være rettslige tvister som enkelt kan løses av en forretningsfører, da mange forretningsførere har juridiske kunnskaper. Det kan også være saker som å ansette vaskepersonell eller vaktmester. Det å holde orden på budsjetter, fakturaer og så videre er også noe som kan være vanskelig å gjøre. 

    Visste du at nesten halvparten av Norges leiligheter er tilknyttet borettslag?

    Ifølge SSB er hele 45 % av landets 550 000 leiligheter tilknyttet et borettslag. Det betyr at nesten annenhver leilighet er en andelsleilighet! Dermed er det mye å gjøre for forretningsførere.

    Forretningsfører til sameie eller borettslag

    Nå som du vet hva en forretningsfører er og hva forretningsførsel innebærer, så har du nok skjønt at det kan være en god idé å få hjelp av en. Det er altså slik at i et hvert sameie eller borettslag har man et valgt styre med en styreleder. Selv om styret kan gjøre det meste av jobben selv, er det fortsatt flere oppgaver som burde deles ut til en forretningsfører.

    Det er en rekke årlige oppgaver som må gjøres som for eksempel regnskap, budsjettering og rapportering. Som nevnt er dette oppgaver som krever fagfolk, og en forretningsfører kan hjelpe deg med alt som er nødvendig av arbeid knyttet til regnskapsføring. 

    Det er også slik at avtalen du skriver med en forretningsfører som regel er veldig fleksibel. Dette vil si at dersom ditt sameie eller borettslag trenger bistand til andre oppgaver enn regnskap og lignende kan dere lage en skreddersydd avtale.

    Det er også en rekke fordeler med å samarbeide med et selskap som tilbyr forretningsførertjenester. Disse inkluderer blant annet rabatterte priser på containere, hjemmesideløsninger, revisjon og mye mer. Du kan enkelt sammenligne tilbud fra forskjellige forretningsførere med vår tjeneste helt gratis. 

    Les også

    Alt du trenger å vite om regnskap for borettslag og sameie

    En dame ser mot en bygning, brukt som illustrasjon i artikkel om regnskapsføring og bokføring for sameie og borettslag

    Hva er forskjellen på et borettslag og et sameie? 

    Et borettslag fungerer på den måten at hver person eier sin del av borettslaget som de bor i. Til den faste eiendommen er det borettslaget som har eiendomsrett. Dette gir blant annet fordeler hos banken. I et sameie — eller eierseksjonssameie — deler alle som bor der på selve eiendommen. Det vil si at du eier din egen bolig og har mer kontroll. Det kan for eksempel være vanskeligere å leie ut en leilighet i borettslag enn i et sameie. 

    Forretningsførsel i borettslag kan blant annet innbære:

    • Holde oversikt over andelseierne og deres rettigheter
    • Administrere felleslån og individuelle lån knyttet til borettslagsandelene
    • Håndtere forkjøpsrett når leiligheter skal selges
    • Passe på at borettslagets vedtekter og regler følges

    Forskjellen mellom forretningsførsel i sameie vs borettslag:

    • Forretningsføreren er mindre involvert i den enkeltes økonomi, ettersom sameiere har individuelle lån.
    • Sameier er ofte mindre med færre boenheter som er selveide. Dermed blir også arbeidsmengden mindre. Man har for eksempel ikke forkjøpsrett på samme måte som i borettslag.
    • Borettslag reguleres av borettslagsloven, mens sameier følger eierseksjonsloven.

    Men til tross for forskjellene mellom borettslag og sameie, består arbeidsoppgavene til en forretningsfører mye av det samme. Han eller hun skal håndtere regnskap, økonomi og daglig drift. Dere bør likevel velge noen som har relevant erfaring i henhold til boligtypen deres.

    Hva er oppgavene til et styre i et sameie eller borettslag?

    Et styre i et borettslag har en rekke forskjellige oppgaver. Som regel velger beboerne i et sameie eller borettslag et styre. Som nevnt tidligere i denne artikkelen kan det ofte være et problem at styreleder, eller noen i styre ikke har kunnskaper om ledelse, regnskaper eller jus.

    Dette kan være problematisk fordi det er en rekke av deres oppgaver som krever slik kunnskap. Arbeidsoppgavene er blant annet å lage og overholde budsjett, føre regnskap, vedlikehold, sørge for at regler bli fulgt, lede virksomheten og så videre. Alle disse oppgavene krever at styrelederen og styret har kunnskaper som generelt krever utdanning, og derfor blir en forretningsfører leid inn.

    I tillegg til dette skal også styret arrangere blant annet dugnader, brannøvelser, beboermøter, generalforsamling, løse opp i konflikter og så videre. Det er altså en rekke forskjellige arbeidsoppgaver tilknyttet styreverv i et borettslag eller sameie, og da er det greit å gi bort de vanskeligste oppgavene til en fagkyndig. 

    Les også

    Sjekk hva det koster med forretningsfører til borettslag og sameie

    Regnskapsfører eller forretningsfører til et sameie eller borettslag? 

    En regnskapsfører sine hovedoppgaver er å sørge for at alt rundt økonomien i et selskap er loggført og at alt er slik det skal være. Regnskapsførere pleier også å sende ut lønn og betale regninger. En forretningsfører er generelt sett en godkjent regnskapsfører. Men det er en del som skiller de to jobbene. Derfor kaller man det en forretningsfører og ikke en regnskapsfører.

    Det kreves blant annet en del lederkompetanse for å være forretningsfører. Videre er det som oftest slik at man ønsker å skreddersy avtalen man har med forretningsføreren. Dette er fordi alle sameier og borettslag er forskjellige, og har forskjellige behov når det kommer til bistand fra en forretningsfører. Se vanlige priser på en regnskapsfører her.

    Hvorfor sammenligne forskjellige forretningsførere? 

    Når man skal benytte seg av en tjeneste der man samarbeider tett med noen er det alltid en god ide å sammenligne forskjellige leverandører først. For det første vil man ha mulighet til å få en billigere avtale enn man ellers ville gjort.

    Med slike type tjenester er det ofte slik at det er vanskelig med et nøyaktig prisestimat på forhånd. Dersom du benytter deg av vår tjeneste kan du motta 3 forskjellige tilbud helt gratis og uforpliktende. Dette gjør at du kan la forskjellige forretningsførere kjempe om ditt sameie eller borettslag som kunde, istedenfor at det går andre veien. 

    I tillegg burde man aldri inngå et samarbeid med noen man ikke kan stole på til å gjøre den jobben som kreves. Når du snakker med forskjellige forretningsførere vil du også ha mulighet til å forme et inntrykk av hvordan de er og hvordan de jobber. Her har alle forskjellige behov, for eksempel når det gjelder kommunikasjon og oppfølging. Det er derfor lurt å unngå det første og beste alternativet. 

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Konklusjon: Viktig å vite om forretningsførsel for borettslag og sameie

    En forretningsfører er altså noen som fungerer som en støttespiller for styret i et borettslag eller sameie. Han eller hun kan benyttes som styreleder eller kun gjøre deler av jobben. Det er svært vanlig å bruke en forretningsfører til å føre regnskap og styre den økonomiske delen av virksomheten. Selv om en forretningsfører er ganske lik en regnskapsfører, er det flere forskjeller mellom dem. En regnskapsfører jobber kun med regnskap og ikke administrative arbeidsoppgaver. 

    Når du skal finne en forretningsfører er det viktig at du finner en som dekker dine behov. Derfor er det lurt å sammenligne forskjellige tilbud før du inngår en avtale. Vi i Regnskapsførertilbud samarbeider kun med forretningsførere med lang erfaring og høy kompetanse.

    Få svar på vanlige spørsmål om forretningsfører

    Meldingsboble
    Hva er en forretningsfører?

    En forretningsfører er en profesjonell som hjelper bedrifter med å drive økonomien og administrasjonen til en virksomhet på en effektiv og lønnsom måte. De hjelper ofte borettslag og sameier.

    Meldingsboble
    Hva koster en forretningsfører?

    Det finnes ingen faste priser for forretningsførere. Kostnaden avhenger av størrelsen og kompleksiteten til virksomheten din, samt hvilke tjenester forretningsføreren skal levere. Du bør sammenligne tilbud og priser for å finne den beste forretningsføreren for deg.  Bruk god tid på å studere tilbudene.

    Meldingsboble
    Hva bør jeg tenke på før jeg velger forretningsfører?

    Du bør undersøke forretningsførerens erfaring og kompetanse, samt sikre at de tilbyr de tjenestene du trenger. Prisen er også viktig, og du bør sammenligne tilbud fra forskjellige forretningsførere. Du bør også sette opp et møte med den nye forretningsføreren din for å diskutere behov og forventninger.

    Meldingsboble
    Hvilken erfaring bør en forretningsfører ha?

    En god forretningsfører bør ha relevant erfaring med å drive og administrere virksomheter. De bør kunne håndtere økonomi, regnskap og budsjettering, samt ha god kunnskap om lover og regler som gjelder for virksomheten din.

    Meldingsboble
    Hvilke tjenester kan en forretningsfører tilby?

    Forretningsførere kan tilby en rekke ulike tjenester, inkludert økonomi- og regnskapshjelp, budsjettering, rådgivning om virksomhetsdrift, hjelp med forretningsplaner og mye mer. De kan også bistå med søknader om støtte og finansiering, samt hjelp ved juridiske spørsmål.

    Meldingsboble
    Hva kan jeg forvente av møtene med forretningsfører?

    Møtene du har med forretningsfører bør være produktive og nyttige. Forretningsføreren bør kunne gi deg råd og veiledning om virksomhetsdrift, budsjettering, økonomi og regnskap, samt hjelpe deg med å løse eventuelle problemer du har. Møtene bør også gi deg muligheten til å stille spørsmål og få klarhet i ting du ikke forstår.