Pris på regnskapsfører: Alt du trenger å vite i 2024

bilde

KAN BLI BILLIG: En regnskapsfører kan koste helt ned til 2000 kr i måneden avhengig av oppgaver.

Sist oppdatert: 29. desember 2023

  For enhver bedrift er det mange prosesser som krever ekstern hjelp. Her er det derimot ikke bare å kaste seg på det første og beste, da pris tross alt er en veldig viktig faktor. Regnskapsfører er en av de tjenestene som mange nye bedrifter er nødt til å vurdere om de skal bruke ekstern hjelp til, og etablerte bedrifter må vurdere om det alternativet de har nå er verdt det.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Men hva koster det egentlig å benytte seg av en regnskapsfører, og hva påvirker prisen her? I denne artikkelen skal vi se på disse faktorene, og videre gi deg tips til hvordan nettopp du kan finne en rimelig, men dyktig, regnskapsfører i det området du bor. Les videre for å finne ut hva en regnskapsfører egentlig koster.

  Hva koster det å ha en regnskapsfører?

  Pris på regnskapsfører avhenger av mange faktorer, og det er simpelthen ikke hensiktsmessig å bare kaste ut tall fra enkelte bedrifter. Det finnes derimot 3 overordnede faktorer som spiller en stor rolle i hvordan alle bedrifters regnskap vil bli priset. Disse 3 faktorene er størrelsen på bedrift, kompleksiteten i regnskapet, og ikke minst hvor god regnskapsfører en velger.

  Størrelse på bedrift

  Størrelsen på bedriften tilsier gjerne hvor mange bilag som skal føres, og det er ofte sånn at større bedrifter velger regnskapsfører til lønnskjøring også. Dermed blir kostnaden her gjerne betydelig større enn i en liten bedrift der lønnskjøring ikke skal inkluderes, og bedriften kanskje bare har et titalls bilag per måned.

  Dessuten vil selvfølgelig størrelsen på de eventuelle internasjonale operasjonene spille en rolle også. En regnskapsfører er kanskje ekspert på diverse reguleringer i Norge, men dersom du bare går over grensa til Sverige, så kan den samme regnskapsføreren være helt av sporet. Da er det muligens slik at du må ty til mer spesialiserte regnskapsbyrå.

  Kompleksitet i regnskapet

  Internasjonale reguleringer kan utvilsomt by på komplekse regnskap, men det finnes også kompleksitet innenfor Norges landegrenser. Det er forskjellige regler knyttet til skatt, skattefradrag, MVA, og flere emner nærliggende regnskap. Dessuten har forskjellige industrier og bransjer også sine helt spesielle regler å følge innimellom.

  Om du driver med salg av kunst, så skal du for eksempel ikke føre MVA. Driver du innen jordbruk gjelder andre skatteregler. Disse reguleringene kan tårne seg opp for enkelte bransjer, og kompleksiteten her kan rett og slett bli så stor at det ikke lønner seg å lese seg opp. Jo mer kompleks regnskapet ditt er, jo dyrere blir det siden regnskapsfører bruker lengre tid.

  Regnskapsbyråets ekspertise

  For å takle de ”verste” situasjonene av de to ovennevnte faktorene, så er regnskapsbyrå nødt til å være eksperter innenfor det de holder på med. Dette koster deg mer, siden regnskapsførere som jobber her gjerne har enda høyere utdanning enn bachelor, og dessuten god erfaring fra bransjen.

  For erfaring og popularitet av byrået koster selvfølgelig også penger. Om dette er byrået alle bedriftene vil ha til å gjøre jobben, så bør det ikke komme som noen overraskelser at de er blant de aller dyreste. Noen ganger trenger du derimot bare spesifikk hjelp fra en autoritet, men det kan fortsatt lønne seg å sammenligne priser for å spare.

  Sammenlign priser på regnskapsførere

  Den beste måten å finne ut av hva prisene på regnskapsførere er, vil utvilsomt være å få et anslag på deres tjenester. Enten dette er en timepris eller fastpris, så vil det å få et fornuftig prisanslag gjøre at du får en bedre oversikt over de aktørene som finnes i markedet. Husk på at prisen derimot også vil påvirkes av de ovennevnte faktorene.

  Ønsker du derimot et generelt anslag, så kan du for eksempel på denne siden fylle ut et enkelt skjema, for deretter å få tilbud av 3 forskjellige regnskapsførere. Dette er helt gratis for deg som bruker, og det gir deg en enkel og rask oversikt over hva aktørene tar seg betalt, da gjerne i form av timepris.

  Hva bør du se etter i en regnskapsfører?

  Det finnes mange faktorer du bør se etter i en regnskapsfører. Den kanskje aller mest åpenbare er å finne en regnskapsfører som jobber i nærheten av der din bedrift opererer. På denne måten kan du kommunisere med regnskapsfører i person, og dermed få et godt forhold til personen som tross alt skal ha en viktig rolle i bedriftens regnskap.

  Det kan fort være fristende å hoppe på virtuelle regnskapsførere, da disse gjerne er rimelige. Allikevel er det liten garanti for at disse er autoriserte, og her får du ikke den personlige kontakten som er så viktig. Det å ha en god tone med regnskapsfører er rett og slett helt essensielt, og derfor også noe du bør se etter.

  Rent regnskapsmessig, så bør du lete etter en regnskapsfører som først og fremst kjenner til din type bedrift og bransjen du opererer i. Som nevnt tidligere kan det finnes spesielle reguleringer i bransjen, men det kan generelt sett også bare være kjekt at regnskapsfører kjenner til bedrifter, da regnskapet går unna smidigere slik.

  Gode omtaler er også viktig, men her er det essensielt at du ikke går rett ut fra de testimonier som finnes på deres nettsider. Prøv heller å se an temperaturen i forum og grupper på sosiale medier. Slik kan du avdekke hvorvidt folk generelt liker regnskapsføreren eller ei, og unngå det som ofte kun er positive tilbakemeldinger rett på siden.

  Sist men ikke minst bør en være obs på regnskapsfører pris, da dette kanskje er det viktigste, spesielt for en gründer. Det vil si, det er viktig i den grad at en ikke skal betale mer enn det bedriften tåler selvfølgelig. Men utover denne restriksjonen, hvor viktig bør egentlig prisen være?

  Hvor viktig bør pris være?

  Pris er en viktig faktor å vurdere av flere grunner. For det første skal du få mer verdi av å la en regnskapsfører utføre oppgavene knyttet til regnskapet enn om du eller andre i din bedrift hadde gjort dem selv. Hvis ikke er det simpelthen ingen god investering for din bedrift. Inkluder her potensiell verdi, da mye arbeid kan være ulønnet for gründere for eksempel.

  Et annet aspekt er at pris som oftest er knyttet til kvalitet. Om du derfor bestemmer deg for å velge et rimeligere alternativ, så er som oftest resultatet at du får lavere kvalitet på den tjenesten du har kjøpt. Allikevel er det ikke alltid slik, og ofte kan to nærmest identiske tjenester koste det eksakt samme. Dette er en perfekt mulighet for deg til å la pris være skillet!

  Regnskapsfører pris bør unektelig være et viktig element i din søken etter regnskapsfører, men viktigere er verdien i forhold til prisen. Selvfølgelig må du sette en grense for hvor mye du skal betale for tjenestene, men utover dette er det rett og slett verdien som blir produsert som må avgjøre – og det kan være riktig mye om du selv driver en verdifull drift.

  Hvorfor bruke en regnskapsfører?

  Om du tjener et par tusen kroner i timen på å utføre dine egne arbeidsoppgaver, og du nærmest har et utømmelig sett med oppgaver, så sier det seg selv at det ikke lønner seg å utføre et regnskap som ellers kunne blitt gjort eksternt for rundt tusen kroner i timen med et par ukentlige timer.

  I den ovennevnte situasjonen lønner det seg rent økonomisk, og mest sannsynlig med tanke på tidsbruk også, å la en regnskapsfører gjøre jobben. Men det finnes også mange andre grunner til hvorfor det er lurt. Det beste eksempelet her er rett og slett det overordnede og hvordan dette skal følge regler i henhold til loven.

  Dessuten skal regnskapet ofte brukes i møte med staten, så vel som investorer. Om du søker finansiering fra en anerkjent bedrift eller person, så lønner det seg å presentere et oversiktlig regnskap. Der du kanskje sparte noen hundrelapper på å gjøre regnskapet selv, så kan du ha tapt store avtaler på å ikke la en regnskapsfører utføre det.

  Det beste tipset er rett og slett kort oppsummert å holde deg til det du gjør best. Dette er mest sannsynlig ikke å lese gjennom regler og manualer som en autorisert regnskapsfører brukte 5 års utdanning og 2 års praksis på å mestre. Din beste investering er i din bedrift, mens en regnskapsfører kan ta seg av ditt regnskap, så sant det er til en fornuftig pris.

  Hvor kan man finne en regnskapsfører?

  Spørsmålet om hvor en finner en god regnskapsfører dukker ofte opp blant nyetablerte bedrifter. Svaret ligger først og fremst for mange her i å søke i sin egen krets. Kjenner en familiemedlemmer med bedrifter, eller muligens noen venner, så er deres råd til regnskapsfører ofte noe vi gjerne tar til oss.

  Når de anbefaler en regnskapsfører, så er det tross alt gjerne ganske sikkert at personen de har anbefalt vil gjøre en god jobb. Allikevel er det ingenting som tilsier at denne regnskapsføreren vil gjøre en god jobb med akkurat ditt regnskap. Det er fordi kjennskap til din bedrift er helt essensielt.

  Dessuten fortjener du et bredt spenn av alternativer å velge mellom. Mange tyr her til Google, og selv om du kan få et titalls alternativer i Oslo for eksempel, så vises gjerne kun de mest populære, eller de som er best på å ranke høyt i søkemotoren. De beste alternativene kan muligens utelukkes her uten at du er klar over det.

  Det er her tidligere nevnte sammenligningssider er meget effektive. Ikke bare er disse gode for å få en rask oversikt over pris, men de gir deg tross alt de beste alternativene innad i bransjen helt gratis og uforpliktende. Dermed slipper du å gjøre mye research, men med et par alternativer står du fortsatt fleksibelt til å velge mellom forskjellige typer regnskapsførere.

  Gjør regnskapet billig med egen innsats

  Om du er bekymret over regnskapsfører pris og hva det vil bety for din bedrift, så er det beste rådet du kan ta til deg å hjelpe til. Du kan nemlig ta deg av sorteringen av bilagene for eksempel. Om regnskapet i seg selv tar for lang tid og blir for komplisert for deg, så kan du heller bare organisere bilag i henhold til datoer.

  Dette er noe regnskapsfører hadde gjort om du ikke fikk jobben unna, og for den timeprisen en regnskapsfører har, så kan det fort lønne seg å gjøre dette selv. Du gjør også regnskapsfører og deg selv en god tjeneste ved å ha innsyn i regnskapet. I stedet for å la hele regnskapet falle på regnskapsfører uten din innsikt, så kan du gi gode tilbakemeldinger når dette trengs.

  Kan jeg være min egen regnskapsfører?

  Med ideen om at du kan hjelpe til med regnskapet, så tenker du helt sikkert at det tross alt er et alternativ å utføre regnskapet på egenhånd. Rent lovlig sett er det faktisk helt legitimt. Så lenge du ikke markedsfører deg selv som i stand til å utføre andre bedrifter sine regnskap, så har du rett, i henhold til loven, til å være din egen regnskapsfører.

  Faktisk bør du holde øyne og ører åpne, for det er ikke engang alle som er regnskapspliktige. For eksempel vil enkeltmannsforetak som omsetter for under 50,000kr årlig ikke regnes som regnskapspliktige, men kun bokføringspliktige. Sistnevnte innebærer at en må bokføre transaksjoner dersom en får innsyn.

  Det er altså ingenting som er i vei for at du skal kunne være din egen regnskapsfører i henhold til loven, og du kan tross alt unngå regnskapsfører pris på denne måten. Allikevel er prisen på regnskapsfører mest sannsynlig verdt det, da disse oppgavene til tider kan bli som en ekstrajobb nærmest.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Oppsummering

  Regnskapsfører pris avhenger selvfølgelig av en rekke variabler, og det er derfor lite hensiktsmessig å gi ut en enkelt sum for hverken timepris eller fastpris. Faktorer slik som størrelsen på din bedrift, hvor kompleks regnskapet ditt er, så vel som hvor populært og erfarent regnskapsbyrået du velger er, påvirker alle prisen.

  Ønsker du å få en kjapp oversikt over pristilbud kan du benytte deg av en sammenligningsside. Uansett pris, så lenge det er innenfor ditt budsjett, så er nærmest valget av regnskapsfører alltid verdt det sammenlignet med å utføre oppgavene selv. Med en regnskapsfører ved din side, så kan du nemlig konsentrere på de arbeidsoppgavene du har.

  Ofte stilte spørsmål om pris på regnskapsførere

  Meldingsboble
  Hvor mye koster det å ansette en regnskapsfører?

  Kostnadene for å ansette en regnskapsfører vil variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert størrelsen på bedriften din og tjenestene du trenger. Det er vanligvis en fast pris eller en timepris for regnskapsførertjenester, så det er viktig å få en klar forståelse av kostnadene på forhånd.

  Meldingsboble
  Hva er den gjennomsnittlige prisen for en regnskapsfører i Norge?

  Svaret på dette spørsmålet avhenger av en rekke faktorer, som størrelsen på bedriften og tjenestene som trengs. Men generelt sett kan en regnskapsfører i Norge koste mellom 500 til 2000 kroner per time.

  Meldingsboble
  Kan jeg spare penger ved å gjøre regnskapet mitt selv i stedet for å ansette en regnskapsfører i Norge?

  Det er mulig å håndtere regnskapet ditt selv, men det kan være risikofylt og tidkrevende hvis du ikke har tilstrekkelig kunnskap og erfaring. En regnskapsfører kan hjelpe deg med å sikre at økonomien din er i god orden, gi verdifull rådgivning og veiledning, og spare deg for tid og bekymring på lang sikt.

  Meldingsboble
  Er det mulig å forhandle prisen med en regnskapsfører i Norge?

  Det kan være mulig å forhandle prisen med en regnskapsfører i Norge, spesielt hvis du er en langvarig kunde eller har spesielle behov. Det er lurt å diskutere dette på forhånd og å sørge for å ha en klar forståelse av kostnadene og tjenestene som tilbys før du signerer en avtale.

  Meldingsboble
  Hva er inkludert i prisen for en regnskapsfører i Norge?

  Prisen for en regnskapsfører i Norge vil variere avhengig av tjenestene som tilbys, men generelt vil prisen inkludere kostnader for regnskapsføring, utarbeidelse av årsregnskap og skattemeldinger, samt økonomisk rådgivning.

  Meldingsboble
  Hva kan påvirke prisen for en regnskapsfører i Norge?

  Faktorer som kan påvirke prisen for en regnskapsfører i Norge inkluderer størrelsen på bedriften, kompleksiteten i regnskapet, antall ansatte og tjenester som tilbys.