VARIABEL PRIS: De fleste regnskapsbyråer tilbyr en rekke tjenester, og det er lurt å sette seg inn i hva du betaler for hos de forskjellige byråene.
Innholdsfortegnelse
Det er vanlig at små aksjeselskaper i Norge får hjelp til regnskapet av et eksternt regnskapsfirma. For mange er det en god investering å betale for hjelp til regnskapet. De fleste som starter en liten bedrift sitter tross alt ikke på spisskompetanse om regnskap. Du kan heller bruke tiden din på det du er best på ved å overlate regnskapsføring og bokføring til noen som vet hva de driver med. Men hva koster det? Les videre for å se hvordan du finner en dyktig regnskapsfører til rett pris for et lite AS. Du får også en nyttig prisliste.
Vanlig pris på regnskapsfører for et lite AS:
Regnskapstjenester | Prisnivå |
---|---|
Etablering: | 1000 – 8000 kr |
Timesats: | 700 – 1500 kr |
Lønnskjøring (per ansatt): | 200 – 750 kr |
MVA-oppgave: | 500 – 1000 kr |
Regnskapsføring (300 bilag): | 25 000 – 35 000 kr |
Regnskapsføring (600 bilag): | 40 000 kr og opp |
Komplett årsoppgjør for AS: | 6000 – 9000 kr |
Komplett årsoppgjør for ENK: | 4000 – 6000 kr |
Månedspris for regnskapsprogram: | 120 – 600+ kr |
Du kan regne med en årlig kostnad på mellom 30 000 og 55 000 kroner for et lite AS med én ansatt. Men hvis du har tre ansatte, bør du regne med rundt 60 000 kroner og oppover per år. Men hva får du egentlig for pengene? En typisk pakke for et lite selskap inkluderer gjerne løpende bokføring av bilag, lønnskjøring, MVA-oppgaver og årsoppgjør.
La oss si at du har et lite aksjeselskap med begrenset aktivitet og bare deg selv som ansatt. Da kan du forvente en månedlig pris på rundt 2500 – 4500 kroner for regnskapstjenester. Beløpet dekker som regel de fleste av dine løpende behov. Du må imidlertid være obs på at dette er et grovt estimat. Vi anbefaler derfor at du snakker med flere regnskapsbyråer og ber dem om å se over regnskapet for å få mer nøyaktige priser.
Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører
Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Slik kan små selskaper redusere prisen på regnskapstjenester
Enkelte små AS foretrekker å ta deler av regnskapet selv og kun sette vekk enkelte oppgaver til en ekstern regnskapsfører. Slike løsninger kan være gunstige hvis du føler deg komfortabel med grunnleggende regnskapsføring, men du synes at noen oppgaver er for kompliserte eller tidkrevende. Du kan for eksempel laste opp bilag og sende ut fakturaer, men overlate lønnskjøring og MVA-oppgaver til en proff. På den måten kan du redusere prisen på regnskapstjenester.
Andre selskaper tar hele regnskapet selv. Det er absolutt mulig å ta seg av store deler av regnskapsføringen selv, særlig hvis du har en liten bedrift med oversiktlig økonomi. Men når desember nærmer seg, kan det være smart å få en regnskapsfører til å gå over tallene dine. De kan sjekke at alt er riktig, at du har fått med alle fradrag og passe på at årsregnskapet ser bra ut. Det gir deg en ekstra trygghet.
Det er uansett smart å velge et skybasert regnskapsprogram som er tilpasset små bedrifter. I dag kan du velge blant mange brukervennlige og rimelige løsninger. Slike systemer gjør det enkelt å samarbeide med et eksternt regnskapsbyrå når du trenger det. Det er enkelt å gi tilgang til regnskapsførere din. Deretter kan han eller hun gå inn og sjekke ting eller hjelpe deg med spesifikke oppgaver.
Regnskapsfører til fastpris
I mange tilfeller er det mulig å få et mer forutsigbart budsjett på regnskapsfører ved å ha en fastprisavtale. På den måten vil du ha bedre oversikt over månedlige utgifter. Om fastprisavtale egner seg for ditt AS vil bero på hvor komplisert regnskapet til selskapet er.
Få tilbud på regnskapsfører for et lite AS og sammenlign pris
Et regnskap er kort fortalt en oversikt over inntekter og utgifter for bedriften. Disse skal føres i et årsregnskap som skal leveres til staten. Årsregnskapet blir deretter grunnlaget for skattesatsene bedriften skal betale ved årsslutt. Dessverre er derimot ikke regnskapet så enkelt å føre som det kanskje høres ut, og det er strenge retningslinjer som skal følges.
Derfor velger ikke overraskende de fleste bedrifter å enten ansette en regnskapsfører eller hente inn hjelp eksternt til å føre sitt regnskap. Spørsmålet blir derimot for mange mindre AS når behovet virkelig melder seg, og ikke minst hva en regnskapsfører koster for et lite AS. De fleste har tross alt et strengt budsjett å holde seg til.
Prisen for regnskapstjenester for et lite AS varierer veldig. Derfor er det en stor fordel å sette seg inn i gjeldende priser og kostnader ved å sammenligne tilbud. Vil du ha regnskapsfører til best mulig pris til ditt lille AS? Det kan vi hjelpe deg med. Du får tre gratis og uforpliktende tilbud fra erfarne regnskapsfirma ved å fylle ut et enkelt skjema.
Deretter kan du sammenligne priser og tjenester i ro og fred. Du står fritt til å velge det tilbudet som passer best for din bedrift. Alt du trenger å gjøre er å oppgi er grunnleggende informasjon om selskapet ditt og hvilke regnskapstjenester du trenger. Du får oversikt over realistiske priser på en enkel og effektiv måte ved å innhente tilbud. Så hvorfor ikke ta det første steget mot bedre økonomistyring allerede i dag?
Hvilke regnskapstjenester er aktuelle for et lite AS?
Du har sikkert merket at regnskapsoppgavene for et lite AS kan være både tidkrevende og komplekse, selv for bedrifter i startfasen. Typiske regnskapstjenester som kan være aktuelle for små aksjeselskap inkluderer blant annet håndtering av bilag som fakturaer og kvitteringer. Det kan kreve mye tid. Og selv om du bare har få ansatte — kanskje bare deg selv i begynnelsen — må du også holde styr på lønnskjøring og arbeidsgiveravgift.
Andre oppgaver som krever både grundig arbeid og kunnskap om aktuelle regler inkluderer MVA og årsregnskap. Likevel er kanskje ikke virksomheten stor nok til at dere trenger en intern regnskapsfører enda. I så fall kan et ekstern regnskapsfører være gull verdt. Et regnskapsbyrå hjelper deg med å få utført disse oppgavene raskere og mer nøyaktig. De kan også gi verdifull innsikt i bedriftens økonomi og vekstmuligheter.
Kanskje regnskapsføreren din oppdager et mønster i kontantstrømmen din som viser at du tjener på å endre faktureringssyklus? Eller han eller hun finner muligheter for skattebesparelser som du ikke var klar over? Økonomisk rådgivning kan ha mye å si for veksten til et lite AS.
En god regnskapsfører hjelper deg også med å sette opp gode rutiner og systemer. Slike rutiner legger grunnlaget for sunn økonomistyring etter hvert som bedriften vokser. De kan hjelpe deg med å lage realistiske budsjetter, overvåke nøkkeltall og varsle deg tidlig hvis noe ser ut til å gå i feil retning. Ikke minst, så frigjør du verdifull tid som bedriften kan bruke på andre oppgaver.
Regnskapsfører til fastpris er forutsigbart for små aksjeselskap
Du kan få regnskapsfører og regnskapsførertjenester til AS for en fast, lav pris. Regnskapsfører til fastpris kan være en smart løsning som er både forutsigbar og gunstig, særlig for små bedrifter. Du betaler samme beløp hver måned eller per oppdrag, uavhengig av arbeidsmengden. Dette kan være gunstig for små bedrifter som ønsker forutsigbare utgifter.
Typiske tjenester som ofte inkluderes i prisen er bokføring, MVA-rapportering og årsoppgjør. Men husk å lese avtalen nøye. Enkelte tjenester kan koste ekstra. Er du usikker på om det lønner seg for ditt AS? Da bør du ta en prat med ulike regnskapsførere og be dem ta en titt på regnskapet. Et regnskapsbyrå kan komme med gode råd og tips til hvilken prismodell som passer best for virksomheten din.
Kan man føre regnskap for et lite aksjeselskap selv?
Du har lov til å føre regnskap for ditt lille AS selv. Det er ingen formelle krav til kvalifikasjoner så lenge du holder deg til ditt eget selskap. Men selv om du kan gjøre det, betyr det ikke nødvendigvis at du bør gjøre det. La oss si at du har startet et lite selskap. Du er eneste ansatte, har noen få bilag i måneden og ligger kanskje under MVA-grensen. Eller kanskje du velger å jobbe i askjeselskapet uten å være ansatt? Du kan nemlig det, men du har ikke krav på sosiale goder.
Regnskapet kan imidlertid fort bli mer tidkrevende enn du hadde forutsett. Kanskje du ender opp med å brukr flere timer hver uke på å knote med bilag og MVA-oppgaver. Disse timene kunne du ha brukt på å skaffe nye kunder eller utvikle produktet ditt. Er det virkelig god bruk av tiden din? Svaret blir nei for mange gründere.
Er en gründer bør først og fremst fokuset være på å gjøre det en er best til og vokse bedriften sin videre. Spesielt for et lite AS er det viktig å bruke så mye tid som mulig på å øke omsetningen. Dersom en investerer for mye tid i å gjøre regnskapet selv, så kan det gå på bekostning av veksten. Da har en tross alt ikke spart noe.
Dessuten øker risikoen for feil når du gjør alt selv. En liten glipp i MVA-oppgaven eller en feilføring i årsregnskapet kan koste deg dyrt. Bare tenk om du får en saftig bot fra Skatteetaten fordi du rotet med firmakortets MVA! Det er ikke akkurat det en liten bedrift trenger. Så ja, du kan føre regnskapet selv. Men vi anbefaler at du etter hvert setter vekk tidkrevende oppgaver eller i det minste får en proff til å ta en årlig kontroll.
Les også
Beste regnskapsprogram: Test av ulike regnskapsprogrammer
Hva påvirker prisen på regnskapsfører til små bedrifter?
Prisen på regnskapsfører til et lite AS som sagt variere stort. En konkurransedyktig timepris varierer mellom 700 kroner og 1500 kroner. Så hva påvirker prisen? Jo, antall ansatte og bilag påvirker i stor grad totalkostnaden for regnskapstjenestene. Hvis selskapet har én ansatt og ca. 300 bilag, koster det 36 000 – 55 000 kroner for regnskapsfører hvert år. Årlig pris er derimot 60 000 kroner og opp hvis du har flere ansatte og cirka 600 bilag.
Størrelsen på bedriften din spiller dermed en stor rolle for prisen. Hvor komplisert er regnskapet ditt og virksomheten din, forresten? Driver du en enkel konsulentvirksomhet fra hjemmekontoret eller har du et lite import/eksport-firma med masse styr med valutatransaksjoner? Jo mer komplisert økonomien er, desto mer må du nok belage deg på å betale regnskapsbyrået.
Kostnadene kan også variere veldig med tanke på hvilke regnskapstjenester du trenger. Hva trenger du egentlig hjelp til? Bare årsoppgjøret eller full pakke med bokføring, lønn og økonomiske råd med på kjøpet? Og hvor holder du til? En regnskapsfører midt i Oslo sentrum tar kanskje litt mer enn en i en mindre by.
Men med dagens digitale løsninger trenger du jo ikke nødvendigvis å velge en autorisert regnskapsfører som holder til rett rundt hjørnet. Så lenge dere bruker et skybasert regnskapsprogram, kan dere være på motsatt ende av landet om dere vil det.
Når lønner det seg for små bedrifter å bruke regnskapsfører?
Det er liten tvil om at de aller fleste med et lite AS er nødt til å ta veloverveide avgjørelser for å forsikre seg om at driften er forsvarlig. En er jo tross alt ekstra forsiktig med pengebruken når man akkurat har startet et AS, da det rett og slett ikke er like enkelt å ta finansiell risiko. Det er derfor en bør vurdere om det lønner seg å bruke en regnskapsfører.
Dersom en er under MVA-grensen, ikke har noen ansatte, og bare fører et par fakturaer, så er det muligens best å avvente med å sette en regnskapsfører på saken. En har jo tross alt ikke lyst til at regnskapsføreren skal spise opp halvparten av inntektene. Men når lønner det seg å bruke en regnskapsfører?
Svaret på dette spørsmålet er ikke nødvendigvis veldig enkelt, men det finnes en ganske god mal. Når din tid kan brukes på aktiviteter som tilfører bedriften mer inntekter enn hva regnskapsføreren koster, så bør det ikke være noen tvil om hvordan du bør stille deg til dette. Man bør også vurdere hjelp hvis regnskapet er svært komplisert. Det er viktig å følge reglene i regnskapsloven nøye.
Poenget er ganske enkelt at en ikke bør bruke tiden på regnskap i et lite AS når en kan vokse bedriften videre og øke omsetningen. Med mindre regnskap er noe du er skikkelig god på, så sparer du neppe noe på å gjøre det selv. Der du slipper å betale et par tusen kroner i måneden, så mister du kanskje flere tusen mer i potensielle inntekter.
Faktorer å vurdere ved valg av regnskapsfører til liten bedrift
Det er ganske kort oppsummert lurt å skaffe seg regnskapsfører til et lite AS, så snart det er økonomisk fornuftig. Her er det smart å sette seg ned med et par viktige faktorer som en skal vurdere ved valg av regnskapsfører. Nedenfor har vi gått gjennom erfaring, nærhet og pris.
Erfaring
Erfaring er det viktigste du kan se etter i en regnskapsfører. Selv om et lite AS neppe trenger en komplett ekspert eller et stort regnskapsbyrå, så er gode erfaringer viktige for råd og det å få et godt gjennomført årsregnskap. Dessuten kan det gi deg roen om at regnskapet blir tatt vel hånd om, slik at du kan fokusere energien på de oppgavene du trenger å få unna.
Mange historier deles om de som går for de rimeligste alternativene blant de nye regnskapsførerne, men møter på problemer. Nå er det sånn at alle regnskapsførere skal være autoriserte i Norge, men allikevel kan det å velge et helt nytt kort være risikofylt. Selvfølgelig må derimot erfaring sees i samspill med de andre faktorene.
Les også
Sjekk hva som er beste regnskapsprogram for et lite AS
Nærhet vs. nettbasert tilgang
En annen faktor som er viktig for noen er nærhet. Med dette menes det at regnskapsføreren helst er i samme by. For et lite AS er det viktig å ha direkte tilgang på regnskapsføreren ved spørsmål. Mange velger i dag virtuelle regnskapsførere, men det spørs helt på bedriftens behov. Dersom du ønsker å møte regnskapsføreren fysisk, bør du selvsagt finne noen som holder til nær deg.
De synes at det er en ekstra trygghet, dersom spørsmål skulle dukke opp. Det finnes i dag regnskapsførere i alle de store byene, slik at det å finne en regnskapsfører i din by ikke bør være noe problem. Dermed kan du senke skuldrene og konsultere med en pålitelig regnskapsfører i person.
Flere små virksomheter er fornøyde med skybaserte løsninger. Det gjelder spesielt for dem som kun setter vekk deler av bokføringen eller regnskapsføringen. Og hvis du kan vil ha en regnskapsfører til å sjekke at alt ser bra ut ved slutten av året, er det heller ikke like viktig å ha noen som holder til i samme by. De aller fleste regnskapsprogrammer lar dere kommunisere trygt og effektivt inne i programmet. Dere kan også ha online møter.
Pris på regnskapsfører for et lite AS
Som nevnt tidligere er pris nok den mest sensitive faktoren når et lite AS skal velge regnskapsfører. Selv om det ikke bør være den eneste faktoren, så er det klart at dette spiller en viktig rolle. Her er det viktig å huske på at en kan oppgradere enkelt senere, da alt i dag er digitalt og enkelt kan overføres.
Allikevel er ikke alltid høyere pris nødvendigvis indikativ for en bedre kvalitet. En billig regnskapsfører kan også være god. Pris er og vil alltid være en god måte å skille mellom to potensielle valg når alle andre faktorer stiller seg helt like. Spesielt gunstig er dette for et lite AS som nok ikke har så mye kapital.
Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører
Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Konklusjon: Slik finner du regnskapsfører til rett pris for et lite AS
De fleste som eier et lite AS innser raskt at regnskapsoppgavene blir for vanskelig og tar for mye tid. Dermed velger man ganske så raskt å hente inn ekstern hjelp. Denne prosessen kan være noe skremmende, og det er lurt å time den godt.
Det gjør du ved å finne ut av når det er lønnsomt å velge en regnskapsfører. Dette er som oftest når kostnaden av en regnskapsfører er lavere enn inntektene du kunne hentet inn på samme tid du ville brukt på regnskapet. Så sant dette skjer skal du vurdere regnskapsførere basert på blant annet erfaring, nærhet, og pris, før du finner den rette.
Få svar på vanlige spørsmål om å få tilbud på regnskapsfører for et lite AS
Hva slags informasjon trenger jeg for å få et tilbud på regnskapsførertjenester for et lite AS?
For å få et tilbud på regnskapsførertjenester for et lite AS, bør du ha følgende informasjon tilgjengelig: antall ansatte i selskapet og omsetning i selskapet (beløp i NOK). Du bør også gi beskjed om spesielle behov eller krav til regnskapsføringen, samt hvor lenge virksomheten har vært i drift. Når du har denne informasjonen tilgjengelig, kan du begynne å undersøke ulike regnskapsbyråer for å finne ut av hvem som kan tilby deg de beste tjenestene for et lite AS.
Hva bør jeg sjekke når jeg skal sammenligne tilbud på regnskapsfører for AS?
Du bør sammenligne priser, tjenester og referanser fra ulike byråer før du velger regnskapsfører. Det er viktig å ta seg god tid og ikke bare fokusere på kostnadene, slik at du er sikker på at du velger rett person for nettopp ditt AS. Husk at det er bedre å bruke litt mer penger på en god regnskapsfører som kan hjelpe deg med å få bedre resultater, enn å spare noen kroner og få en dårligere tjeneste.
Hvor mye bør jeg forvente å betale for regnskapsføring for et lite AS?
Det er vanskelig å gi et generelt svar på dette spørsmålet, da prisene varierer veldig fra byrå til byrå. Kostnadene for regnskapsføring avhenger også av behovene til ditt AS. Du bør kontakte ulike regnskapsførere for å få en bedre idé om hva du kan forvente å betale.
Hva slags type regnskapsfører bør jeg velge for et lite AS?
Det er viktig å velge en regnskapsfører som har god kunnskap og erfaring med AS og bedrifter i din bransje. De fleste regnskapsbyråer vil være i stand til å gi deg gode tjenester, men det er alltid lurt å undersøke referanser og tidligere erfaring før du tar et valg.
Hvilke andre tjenester kan jeg forvente fra en regnskapsfører for et lite AS?
I tillegg til å håndtere selve regnskapet, så vil de fleste regnskapsbyråer kunne tilby deg andre relevante tjenester. De kan for eksempel bistå deg med å sette opp budsjett, samt gi råd om bedriftsøkonomi generelt.
Hva koster det å bruke en regnskapsfører?
Prisen for regnskapsfører varierer avhengig av hvor komplisert regnskapet er. Dersom det er lite arbeid, kan det lønne seg med timepris. Fastpris kan derimot være gunstigere for deg med mange bilag.