Billig regnskapsfører: Alt du trenger å vite (nyttige tips m.m.)

bilde

ENKELT: Den beste måten å redusere kostnadene til regnskapsføreren er ved å også benytte seg av regnskapsprogrammer.

Sist oppdatert: 19. september 2023

  Regnskap er en sentral del av enhver bedrift. Dette gir bedriften en god oversikt over hvordan den gjør det i henhold til sine budsjetter, så vel som å være et godt verktøy for å tiltrekke potensielle investorer. Regnskapsfører kan derimot koste en god del penger, og mange søker derfor en billig regnskapsfører for å redusere kostnadene sine.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Men hvor skal du begynne letejakten for å finne en billig regnskapsfører? Og hvorfor er noen regnskapsførere så mye dyrere enn andre? Er egentlig prisen det viktigste ved valget? I denne artikkelen skal vi besvare disse spørsmålene med flere, slik at du kan stille bedre rustet til å finne en billig regnskapsfører som leverer de resultatene du søker etter.

  Hvordan finner du en billig regnskapsfører?

  Det viktigste spørsmålet av dem alle er selvfølgelig hvor en finner en billig regnskapsfører. Dette er derimot som en søken etter en hvilken som helst annen tjenester eller et produkt. Her kreves det som oftest en ganske god investering med tid og ressurser, men er du tålmodig kan du finne en riktig billig regnskapsfører relativt smidig gjennom tipsene nedenfor.

  Benytt sammenligningssider

  Det ultimate alternativet er enkelt og greit å benytte seg av en sammenligningsside slik som denne siden. Her kan du nemlig fylle ut et gratis skjema, for deretter å få tilbud fra 3 billige regnskapsførere. Dette er alle kvalifisere alternativer som er funnet gjennom mange år med ekspertkunnskap. Fyll ut skjemaet på høyre side for å få gratis og uforpliktende tilbud.

  Fordelen er at du selv slipper å lete i evigheter gjennom Google sine alternativer for å se hva som er rimeligst. I tillegg vil du kunne sammenligne prisen på de forskjellige regnskapsførerne ved siden av hverandre. På den måten vil du enklere se om det er snakk om et rimelig tilbud eller ikke. Dette kan være veldig vanskelig å finne ut dersom du kun får tilbud fra en regnskapsfører.

  Regnskapsfører i din krets

  Alle kjenner til en regnskapsfører på en eller annen måte. Enten det er i direkte kontakt, slik som et familiemedlem eller en venn, eller muligens en venn av en venn eller lignende, så har vi alle en regnskapsfører i kretsen vår. Det er dermed ikke nødvendig å se lengre enn innad i vår krets, eller potensielt spørre noen vi kjenner om råd.

  Kanskje driver et familiemedlem eller en venn en bedrift, og da er det legitimt å spørre hvem de benytter til å føre sitt regnskap. Disse anbefalingene kan du tross alt stole fullt ut på. Allikevel er det verdt å bemerke seg at denne måten å lete på mest sannsynlig utelater mange billige regnskapsførere der ute i markedet, og det er derfor ingen optimal måte å lete på.

  Anbefalinger innad i bransjen

  Har du drevet din bedrift en god stund, så har du helt garantert kontakter både i din egen bransje og nærliggende bransjer. Om disse er dine samarbeidspartnere for eksempel, så er det en god ide å spørre disse individene om deres erfaringer med billig regnskapsfører. Ikke bare får du her et billig alternativ, men også en som kjenner bransjen.

  For det å kjenne bransjen er tross alt veldig viktig, da det hjelper i form av å redusere potensielle feil. Dette reduserer også videre kostnadene. Allikevel er også det å spørre om anbefalinger innad i bransjen ikke helt optimalt, da dette utelater mange alternativer til billig regnskapsfører for din bedrift.

  Gjør ditt eget søk

  På bakgrunn av de to alternativene nevnt ovenfor for å finne en billig regnskapsfører, så er det mange som tyr til Google. Denne søkemotorens intensjon er tross alt å hjelpe deg med å finne relevant informasjon. Dette gjør du så til de grader dersom du for eksempel taster inn ”billig regnskapsfører” i tillegg til ditt område i søkemotoren til giganten.

  Da vil du få opp mange gode alternativer, og da et mye bredere spenn enn ved å spørre i din krets eller innad i bransjen du opererer i. En skal derimot se opp for den fellen at den billigste regnskapsføreren ikke nødvendigvis rangerer øverst i et Google søk på akkurat denne spesifikke frasen, og kanskje går du også her glipp av tilbudet.

  Selv om det er flere måter i finne en regnskapsfører på er det viktig å presisere at prisen vil avhenge av veldig mange forskjellige faktorer. I det følgende skal vi forklare de primære faktorene som avgjør hva en regnskapsfører vil koste.

  Hva avhenger prisen på en regnskapsfører av?

  Å fastsette en pris på en generell regnskapsfører er nesten helt umulig. Selv for den samme regnskapsføreren kan kostnaden være forskjellig fra en klient til en annen grunnet en rekke faktorer som spiller inn i prisen. Det er altså både faktorer knyttet til regnskapsfører selv, så vel som bedriften som trenger hjelp, som resulterer i en billig regnskapsfører eller ei.

  Det mest åpenbare er at regnskapsførere med god erfaring koster mye penger. De mest populære byråene har nye kunder som ønsker deres tjenester hver eneste dag, mye grunnet populariteten i seg selv og merkevaren. Her handler simpelthen prisen om noe så enkelt som økonomikonseptet som omhandler tilbud og etterspørsel.

  Videre har også ekspertisen en viktig rolle å spille for hvorvidt en regnskapsfører er billig eller ei. Dersom et regnskapsbyrå for eksempel sitter på en rekke medarbeidere med Master som har internasjonal erfaring, så er prisen her unektelig høyere. Det samme gjelder for en regnskapsfører med kontorer sentralt i Oslo, der både lønn og husleie er høyere.

  Kort oppsummert handler de prisene som er relatert direkte til regnskapsfører simpelthen om hvilke utgifter de har. Disse utgiftene er det derimot viktige å se verdien av til tider, da de tross alt ikke alltid er et resultat av merkevare, men ofte også direkte verdi for mottaker. Ved å velge en billig regnskapsfører inngår en tross alt et kompromiss her.

  Prisen på en regnskapsfører avhenger derimot også av flere faktorer fra din egen siden som kunde. For å få en så billig regnskapsfører som overhodet mulig, så hjelper det å legge inn en innsats selv også. Det er for eksempel et godt råd å investere tid i å sortere bilag som fakturaer og kvitteringer, slik at ikke din regnskapsfører ender opp med å gjøre dette for deg.

  Dessuten er den tidligere nevnte letejakten, der du aktivt søker en billig regnskapsfører, mest sannsynlig ditt sterkeste verktøy. Ved å åpne opp for muligheten til innsikt i mange forskjellige alternativer, så åpner du også opp muligheten for å finne en så billig regnskapsfører som overhodet mulig. Derfor avhenger prisen på din regnskapsfører mye av din egen innsats.

  Hvor viktig er prisen?

  Det er klart at lovnader om en billig regnskapsfører unektelig frister de aller fleste, men hvor viktig er egentlig prisen. Spesielt for gründere er nok prisen viktig, da en tross alt trenger god likviditet og å spare penger til de aller viktigste kostnadene i løpet av året. Med mange programmer på nett, så har folk tydd mer og mer til å gjøre regnskap selv.

  Allikevel koster det også å gjøre regnskap selv. Mange evner ikke å se kostnader utover direkte summer, men det å gjøre regnskapet på egenhånd koster faktisk det også. Dette tar jo tross alt din tid vekk fra prosesser i egen bedrift som er meget viktige for å kunne lykkes optimalt. Sjansene er store for at du ville tjent mer på å gjøre det du er god på, og så overlate regnskapet til de som er gode på det.

  Det er derimot heller ikke sånn at en billig regnskapsfører heller er det beste alternativet, selv om en skulle la dem gjøre hele jobben og frigi mye tid til deg selv. Selv om alle regnskapsførere i Norge er autoriserte, så er det unektelig en forskjell i kvalitet, og en vil neppe se at årsregnskapet blir avslått eller lignende.

  Om dette skjer kan det hende at du etter å ha betalt tusenvis av kroner for en billig regnskapsfører faktisk må ty til et dyrere alternativ for å få jobben gjort. Betyr det at en ikke skal velge en billig regnskapsfører? På ingen måte, men dette bør heller ikke være det eneste som du baserer ditt valg på.

  Det å kun velge en billig regnskapsfører basert på prisen deres kan nemlig fort bli en dyr affære. Tvangsmulkt, bøter, og ikke minst kostnaden av å måtte hente inn en ny regnskapsfører på kort tid til å gjøre samme jobb er alle konsekvenser av valget. 

  Hvorfor skal du velge en regnskapsfører?

  Nettopp grunnet aspekter som bøter, tvangsmulkt, tilleggsskatt og andre straffer for å enten unngå det å levere regnskap eller misligholde MVA reglementet kan koste mye penger. Dette er det noe vanlig at privatpersoner som ønsker å gjøre sin bedrift sitt eget regnskap rett og slett glemmer.

  Derfor kan det å la en autorisert regnskapsfører ta seg av regnskapet virkelig lønne seg. Regnskapet er videre så mye mer enn bare en oppgave en skal levere inn til staten. Det er nemlig også et veldig godt styringsverktøy som gir deg en god oversikt over hvordan din bedrift presterer i henhold til budsjettene.

  Dessuten benytter mange seg av regnskapet til å presentere tall for investorer når en trenger finansiering. For både styringsverktøy og som presentasjon til investorer er det dog viktig med et oversiktlig og ikke minst riktig regnskap. Disse to betingelsene oppfyller en regnskapsfører relativt enkelt, og de er derfor et godt valg til å behandle disse oppgavene for deg.

  Gjør deler av regnskapet selv og spar

  Dette betyr derimot ikke på noen måte at en skal holde seg helt unna regnskapet. Å la en regnskapsfører gjøre sitt regnskap er en god ide av de mange ovennevnte grunnene. Allikevel kan det fort bli et problem dersom en overlater alle oppgavene og etterpå har null innsikt. Dette er tross alt tallene som støtter mange av din bedrift sine avgjørelser.

  Dessuten kan det å være involvert i regnskapet gjøre at du får en billig regnskapsfører – i hvert fall billigere enn når du overlater absolutt alt til denne personen. Et godt eksempel her er bedrifter som bare overlater alle sine bilag til en regnskapsfører. Da vil regnskapsfører sitte med bilagene og sortere disse i flere timer – da betalte timer som gjør personen til alt annet enn en billig regnskapsfører.

  Om du selv tar deg av sortering og organisering av bilag innad i bedriften som en rutine, og leverer bilagene i denne organiserte formen, så sparer du en hel del penger. Det er også et godt råd å følge god med på hvordan bedriftens regnskap ser ut i løpet av året. Du kan som en ekspert innen bransjen fungere som en aldri så liten revisor, og kanskje snapper du opp en feil.

  Sist men ikke minst er det et poeng å følge med på om det som en gang var en billig regnskapsfører faktisk fortsatt er det. For eksempel kan det hende at din regnskapsfører vokste, ansatte en rekke dyre eksperter, eller kanskje til og med at din bedrift vokste stort i antall bilag og internasjonale operasjoner. Da blir fort det som en gang var en billig regnskapsfører til en dyr affære, og kanskje finnes det rimeligere alternativer.

  Ikke vær redd for å bytte regnskapsfører

  Om du er misfornøyd med din nåværende regnskapsfører, enten det er resultater eller pris, så kan du også finne en billig regnskapsfører i dag. Det er tross alt ikke slik at det å finne en billig regnskapsfører er reservert for kun de yngste bedriftene i markedet. Mange eldre bedrifter er derimot redde for å bytte regnskapsfører.

  Ofte handler dette om en mangel på kunnskap, både i henhold til bytte i seg selv, og det faktum at en ikke tenker over at en billig regnskapsfører kan finnes der ute, da en har sagt seg til takke med den kostnaden en betaler for øyeblikket. Mange tenker for eksempel på hvordan en skal få overført hele regnskapet til en annen aktør.

  Allikevel går dette unna meget raskt, og det er en smidig prosess mellom de aktørene du bytter mellom. Dessuten kan du, som bevist i denne artikkelen, finne en billig regnskapsfører der ute, da det finnes mange gode alternativer!

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Oppsummering

  Å finne en billig regnskapsfører kan hjelpe deg med å spare penger på et område som fort kan bli dyrt for mindre bedrifter. Selv om pris ikke bør være den eneste faktoren til grunne for et valg, så er det en viktig faktor. Benytt deg av sammenligningssider for å først og fremst få en oversikt over billige regnskapsførere der ute.

  Videre kan du også gjøre mye på egenhånd, slik som å sortere bilag og overse at regnskapet blir gjort. Det er derimot ikke bare pris som teller, og en god regnskapsfører er også viktig å velge for ditt regnskap.

  Få svar på ofte stilte spørsmål om regnskapsførere til en billig pris

  Meldingsboble
  Er det trygt å bruke en billig regnskapsfører?

  Det kan være trygt å bruke en billig regnskapsfører, men det er viktig å gjøre grundig research på regnskapsføreren før du inngår en avtale. Du bør sjekke at regnskapsføreren har relevant erfaring og kvalifikasjoner, og at de har gode vurderinger og referanser.

  Meldingsboble
  Hva er noen ulemper ved å bruke en billig regnskapsfører?

  Noen ulemper ved å bruke en billig regnskapsfører inkluderer at de kan mangle erfaring og kvalifikasjoner som kreves for å håndtere komplekse regnskap, og at de kan tilby færre tjenester enn dyrere regnskapsførere.

  Meldingsboble
  Hva bør jeg se etter når jeg velger en billig regnskapsfører?

  Når du velger en billig regnskapsfører, bør du se etter noen som har relevant erfaring og kvalifikasjoner, som tilbyr de tjenestene du trenger, og som har gode vurderinger og referanser.

  Meldingsboble
  Hva kan jeg gjøre for å sikre at jeg får kvalitetstjenester fra en billig regnskapsfører?

  For å sikre at du får kvalitetstjenester fra en billig regnskapsfører, bør du kommunisere tydelig om dine behov og forventninger, gi all nødvendig informasjon i tide, og samarbeide tett med regnskapsføreren din.