Slik bytter du regnskapsfører

Regnskap er noe alle bedrifter fører, enten fordi det er pålagt for dem, eller fordi det simpelthen er et godt styringsverktøy. Enten en har satt opp et budsjett, eller kanskje et mål om salg, så kan du benytte regnskapet til å følge disse tallene. Det er derimot mye mer ved det enn som så.

Regnskapet inneholder nemlig en rekke kompliserte aspekter som de fleste som driver bedrift ikke forstår seg på. Det tar tross alt flere års utdannelse, ofte opp til Master-nivå, samt praksis i et regnskapsfirma, for å bli autorisert regnskapsfører i Norge. Så selv om en lovlig kan gjøre det for eget firma, så velger mange en regnskapsfører eksternt.

Allikevel byr ikke dette alltid på solskinnshistorier. Kanskje er ikke regnskapsføreren erfaren med din drift, eller muligens føler du at det blir for dyrt. Da er derimot ikke det beste alternativet å ta på seg jobben på egenhånd. Et mye bedre alternativ er til motsetning å bytte regnskapsfører.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom hvordan du kan bytte regnskapsfører. Det er aldri noe en ønsker, da en tenker at det fører til mye ekstra papirarbeid. Allikevel er det faktisk langt fra så slitsomt som en tenker med det første, og med stegene under kan du forsikre deg om du ikke bare bytter smertefritt, men også finner et bedre alternativ.

Sammenligne regnskapsførere for et optimalt valg

Det å finne en regnskapsfører vil selvfølgelig være første steg i prosessen, og dette er ikke alltid like lett. Vår side er et godt alternativ til hvordan du kan få tilsendt tilbud helt uforpliktende og gratis. Du er ikke bundet til noen av tilbudene, og det koster deg ikke ett øre å få disse på e-post.

Alt du trenger å gjøre på vår side er å fylle inn skjemaet med vedrørende informasjon. Dette tar deg rundt ett minutt. Videre vil vi se på dine behov, og deretter sende deg 3 tilbud på regnskapsførere i ditt nærområde. Deretter er det opp til deg å velge og vrake mellom disse 3 aktørene.

Få tilbud fra regnskapsførere

Fyll inn skjemaet og få tilbud fra 3 forskjellige regnskapsførere. Helt gratis og uforpliktende.

Selskapsform

AksjeselskapEnkeltmannsforetakAnnet

Kontaktinformasjon

Legg til litt utfyllende informasjon

Ved å fullføre registreringen godtar du vår personvernerklæring.

Hvorfor bytte regnskapsfører?

Det finnes mange grunner til å ønske å bytte regnskapsfører. Den kanskje aller mest fremtredende, spesielt blant gründere, er at de mener kostnadene er for høye hos regnskapsføreren de har. Det kan godt og vel stemme, men det finnes mer seriøse situasjoner som bør føre til bytte av regnskapsfører.

En av disse situasjonene er for eksempel ved feil i regnskapet. Dersom du får en smell på skatten for eksempel som gründer, så kan det være tøft på budsjettet. Spesielt kjedelig er det dersom en profesjonell person eller et firma innen regnskap, som du allerede har betalt, har gjort feilen.

Et annet eksempel er dersom regnskapsføreren ikke fullfører sine oppgaver innen fristene. Spesielt kjedelig kan en slik situasjon være dersom ditt firma blir påført tvangsmulkt. Får du ikke noe svar av regnskapsføreren her, så er det lurt å bytte firma så fort som overhodet mulig, da mulkt veldig fort blir dyrt.

Det kan også være aktuelt å bytte til en regnskapsfører som er lokalisert nærmere deg. Dersom du finner en regnskapsfører i samme by, så kan dere møtes jevnlig for å gå gjennom regnskapet. Nærhet er nemlig viktigere enn de aller fleste innser når det kommer til regnskapsføring.

Viktige faktorer ved valg av regnskapsfører

Enten problemene ovenfor har ført til ditt ønske om å bytte regnskapsfører, eller om andre faktorer spiller inn, så bør du helgardere deg ved neste valg av regnskapsfører. Dersom du setter deg ned med et par forholdsregler, så kan du sikre deg at du får et bedre resultat. Nedenfor har vi gått gjennom et par viktige faktorer ved valg av regnskapsfører.

Hvor involvert er regnskapsføreren?

Den kanskje viktigste faktoren under valg av regnskapsfører er hvor involvert og hjelpsom denne personen eller firmaet her. Se etter referanser, og finn ut av hvor god svartid og hvor enkelt er å få tak i regnskapsføreren for eksempel. Personen skal tross alt spare deg et par hodepiner, ikke føre til ekstra stress.

Hva er ditt behov?

Trenger du regnskapsfører til årsregnskap, MVA, lønnskjøring, eller andre prosesser? Kanskje du trenger personen til alt som har med regnskap å gjøre? Det kan være viktig å kartlegge sitt behov. Driver du mye internasjonal handel, så kan det for eksempel være lurt å finne en regnskapsfører med erfaringen innenfor denne praksisen.

Individuell regnskapsfører eller regnskapsbyrå?

En individuell regnskapsfører som for eksempel driver et enkeltmannsforetak vil være rimelig og mest sannsynlig ha mye tid til overs for nære relasjoner. Samtidig vil kvaliteten og ekspertisen unektelig være på et lavere nivå enn et regnskapsbyrå. Sistnevnte kan tross alt trekke kunnskap fra flere titalls konsulenter. Husk på å vurdere disse forskjellene.

Hvor opererer regnskapsføreren fra?

Regnskapsføreren kan operere virtuelt, eller kanskje mer sannsynlig være knyttet til et fysisk kontor. Det kan for mange være en fordel å ha regnskapsføreren i byen, og ikke minst få muligheten til å møtes ansikt til ansikt. Dette er jo tross alt et individ som får innsikt i finansene til bedriften. Mange ønsker en regnskapsfører som er bosatt i Oslo.

Hva koster regnskapsføreren?

Sist men ikke minst er det umulig å komme unna kostnader. Alle ønsker selvfølgelig mest kvalitet for en rimelig penge. Selv om høyere priser ofte betyr bedre kvalitet, så er det ikke alltid slik. Dessuten kan du spare en god del penger dersom sammenligner prisen for eksakt samme tjenester.

Oppsigelse av nåværende regnskapsfører

Om du har bestemt deg for en ny regnskapsfører, så er du nødt til å si opp din gamle regnskapsfører. Dette bør være en relativt knirkefri prosess, der du ganske enkelt kontakter regnskapsføreren og sier ifra om ditt ønske med å bytte. Din oppsigelse skal her som regel være skriftlig.

Husk også på at du mest sannsynlig har inngått en oppsigelsestid med din nåværende regnskapsfører. Denne kan være på mellom 1 og 3 måneder. Med mindre regnskapsføreren har gjort alvorlige feil eller ikke lengre driver aktivt, så skal du følge etter den oppsigelsestiden som har blitt oppgitt.

Det er derfor anbefalt å vente med å skaffe seg en ny regnskapsfører før forholdet med den forrige er bestemt en sluttdato på. Ellers kan du jo tross alt risikere å ende opp med å ha 2 regnskapsførere aktivt på en gang. Dette kan bli dyrt, og det bør derfor altså unngås med mindre nåværende regnskapsfører gjør store feil.

Slik overføres dokumenter og bilag til ny regnskapsfører

En regnskapsfører kan ha jobbet med årsregnskap, MVA-oppgaver, lønnskjøring, og andre oppgaver for din bedrift. Alt dette bør ha blitt lagret og organisert. Når du bytter regnskapsfører, så har du alle rettigheter til disse dokumentene. Det er vanlig at din gamle regnskapsfører overfører dette til den nye uten at du er involvert.

I nyere tid er det faktisk like sannsynlig at steget kan glemmes helt. Mange bruker i dag nemlig regnskapsprogram, der alt er lagret elektronisk. Dermed er det ikke en harddisk hos din regnskapsfører som holder på alle bilag og dokumenter lenger. Det er heller et program som holder disse lagret i skyen, slik at alle enkelt kan få tilgang.

Uansett er det viktig at du tar en aktiv rolle, selv om alt under dette steget gjerne går automatisk. Dersom din nye regnskapsfører ikke får informasjonen i tide, så vil de tross alt ikke ha noen bakgrunn for å kunne gjennomføre regnskapet ditt. Sørg også selvfølgelig for å gi regnskapsføreren tilgang i tide.

Gi din nye regnskapsfører tilgang

Det er nemlig en rekke programmer som regnskapsføreren bør ha tilgang til. Først og fremst er ovennevnte regnskapsprogram viktigst, da det er her alt av informasjon skal føres. Kanskje kan regnskapsføreren forøvrig komme med et ønske om å benytte et annet program, da det ikke er sikkert at de er vante med ditt program.

Uansett program, så er vanligvis alt en trenger å gjøre å opprette en ekstra bruker som din nye regnskapsfører kan benytte seg av. Denne brukeren vil i praksis få tilgang til akkurat det samme funksjonene som deg, og ikke minst de samme sidene. Dermed kan du følge med kontinuerlig for å se hvordan regnskapsføreren går frem i regnskapet.

Dessuten skal regnskapsføreren til din bedrift ha tilgang til Altinn. Det er her lønnskjøring og MVA-meldingene blant annet blir gjennomført gjennom. Mange har tilgang til disse via sitt regnskapsprogram også forøvrig, men det viktigste er at du går inn i Altinn sine skjemaer og lar regnskapsføreren din få tilgang.

En helt egen funksjon hos Altinn relaterer nemlig til rolleendringer. Dette lar deg fjerne tidligere regnskapsfører, samtidig som du kan opprette hvem det er som gjør regnskap for din bedrift. Dermed trenger de ikke å spørre deg hele tiden om innlogginger, noe som selvfølgelig er veldig praktisk for din del.

Når kan jeg bytte regnskapsfører?

Det er kun en myte at en er bundet til å bytte regnskapsfører ved årsslutt. En er på ingen måte påkrevd å gjøre dette. Så sant oppsigelsestiden i kontrakten med din nåværende regnskapsfører følges, så kan du bytte akkurat når du måtte ønske det, uten at det påvirker regnskapet betraktelig.

Allikevel anbefales det for oversiktens skyld å overføre regnskapsfører ved månedsslutt eller terminslutt. Dersom du har muligheten til å overføre perfekt timet ved årsslutt, så kan du likeså godt gjøre dette, men det er altså ikke et krav. Fordelene kan derimot være mange ved dette.

Ved å bytte regnskapsfører ved nytt regnskapsår, så trenger du nemlig ikke overføre like mye historikk, og du kan spare godt med penger på dette. Dessuten blir det ikke noen forvirring med hvilken regnskapsfører som førte hvilke bilag, og hvem som dermed står ansvarlig for eventuelle feil for eksempel.

Oppsummering

Har du kommet opp i en situasjon der din nåværende regnskapsfører simpelthen ikke lever opp til forventningene dine, så er det på tide å bytte regnskapsfører kanskje. Dette kan virke som en strevsom og vanskelig prosess, men egentlig er det ikke så veldig vanskelig. Først og fremst bør du avklare hvem det er du skal bytte til.

Tenk på faktorer slik som ekspertise, om du skal ha individuell regnskapsfører eller regnskapsbyrå, om regnskapsføreren er billigere, og lignende. Desto mer tid du bruker på å planlegge din neste regnskapsfører, jo mer øker du sjansen for at du faktisk klarer å velge den rette personen for jobben denne gangen.

Når du har valgt din regnskapsfører, så skal du si opp med din gamle regnskapsfører. Her skal du sørge for overføring av dokumenter og bilag. Dessuten skal du følge oppsigelsestiden, og helst time bytte av regnskapsfører. Et bytte ved månedsslutt eller terminslutt er ønskelig, selv om årsslutt selvfølgelig er aller best.

Du kan bytte når det passer for deg derimot, og det er ingen krav til bytte av regnskapsfører. Uansett, med disse tipsene i bakhånd, så bør i hvert fall prosessen bli noe enklere. Det viktigste er at du får fokusert på det som du er god på, samtidig som du har en dyktig person satt til å utføre ditt regnskap.

Få tilbud fra regnskapsførere

Fyll inn skjemaet og få tilbud fra 3 forskjellige regnskapsførere. Helt gratis og uforpliktende.

Selskapsform

AksjeselskapEnkeltmannsforetakAnnet

Kontaktinformasjon

Legg til litt utfyllende informasjon

Ved å fullføre registreringen godtar du vår personvernerklæring.