Bytte regnskapsfører: Slik går du frem (nyttige tips m.m.)

bilde

GOD MATCH: Før du bytter regnskapsfører er det lurt å få oversikt over bedriftens behov, slik at du kan lete blant dem som passer best for deg og bedriften din.

Sist oppdatert: 15. november 2023

  Det finnes mange grunner til å ville bytte regnskapsfører. Blant annet kan vekst eller endringer i bedriften medføre at den nåværende regnskapsførerens kompetanse ikke strekker til. At den nåværende regnskapsføreren har en for høy pris. Eller at man rett og slett er misfornøyd med sin nåværende situasjon.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Det er viktig at man finner en passende regnskapsfører å bytte til. Det er også andre ting å tenke på rundt det praktiske, slik som overføring av dokumenter. Denne artikkelen vil handle om hva man burde tenke på når man bytter regnskapsfører.

  Hvorfor bytte regnskapsfører?

  1. Vekst eller endringer medfører endring i behov
  2. Du er interessert i å kutte kostnader
  3. Du er ikke fornøyd med jobben de gjør eller dere har forskjellige verdier
  4. Du kunne tenke deg en regnskapsfører som er lokalisert nærmere deg

  En autorisert regnskapsfører har blitt godkjent av Finanstilsynet og har bred erfaring innenfor økonomi og regnskap. Dette skal han eller hun bruke til å sikre at relevante opplysninger tas inn i regnskapet, slik at du får et helhetsbilde av den økonomiske situasjonen til din bedrift.

  Det finnes mange forskjellige regnskapsførere der ute med ulik bakgrunn. Prosessen med å finne en passende regnskapsfører din bedrift kan være lang og strevsom. Det trenger det ikke å være. Ved å stille deg selv noen enkle spørsmål om hva du og din bedrift ser etter er du allerede på god vei. Når du på forhånd vet dine behov kan du mye enklere navigere blant alle alternativene. Dersom målet for eksempel er å kutte kostnader vil vår tjeneste, kan du se etter kun billige regnskapsførere.

  Sammenligne regnskapsførere for et optimalt valg

  Vi mener at den beste måten å finne beste regnskapsfører til din bedrift er å hente inn flere tilbud. Dette kan du gjøre ved å benytte tjenesten på vår side. Da vil du få tilbud fra flere ulike regnskapsførere som alle har kompetanse og opererer i ditt nærområde. Tjenesten er helt gratis og du velger selv om du vil benytte deg av tilbudene eller ikke.

  Dersom du skriver utfyllende om din bedrift og hvilke behov som er viktigst for dere, vil vi kunne sende din henvendelse til de mest passende regnskapsførerne for nettopp din bedrift.

  Viktige faktorer ved valg av regnskapsfører

  Det er mange grunner til å ville bytte regnskapsfører, og dersom du tar et par forhåndsregler, kan det sikre deg et bedre utgangspunkt for å finne en som passer din bedrift. Hva er så noen viktige ting å huske på i prosessen med å bytte?

  Hva er dine behov?

  I første omgang er det lurt å kartlegge hvilke behov du har som bedrift. Behøver du noen med innsikt i årsregnskap, MVA og lønnskjøring, eller kanskje noen med god kjennskap til internasjonal handel? Det er flere bransjer bedriftsstrukturer som krever en viss spesialkunnskap fra regnskapsførerens side.

  Hvor involvert er regnskapsføreren?

  En av de viktigste faktorene ved valg av regnskapsfører, er hvor involvert og hjelpsom personen eller firmaet er. Se for eksempel etter referanser, svartid og hvor enkelt det er å få tak i regnskapsføreren. Det er også lurt å ta en prat med regnskapsføreren om hvor involvert dere ønsker at han eller henne skal være i driften av selskapet. Hvor ofte dere skal kommunisere osv.

  Hva koster regnskapsføreren?

  Enten du velger å gå videre med et regnskapsbyrå eller en individuell regnskapsfører, vil kostandene variere en hel del. Ved dyrere alternativer gjelder det å ta en nøye vurdering om hvor hvilke fordeler som den høyere prisen medfører. Ved å bruke vår tjeneste vil du kunne sammenligne priser og finne den regnskapsføreren som er mest aktuell for deg. Regnskapsførerne som gir tilbud gjennom vår tjeneste er også klar over at de er i konkurranse med tilbud fra andre regnskapsførere hvilket man med rimelighet kan anta at i hvert fall ikke har en negativ innvirkning på hvilket prisnivå de velger å legge seg på.

  Hvor opererer regnskapsføreren fra?

  Selv om vi lever i en digital tidsalder og dette absolutt ikke er nødvendig lenger, så er det mange som ser det som en fordel å ha en regnskapsfører som opererer i nær beliggenhet til bedriften. Da har man mulighet til å møtes ansikt til ansikt og levere over dokumenter også i papirform. Du skal tross alt ha mye å gjøre med personen eller firmaet, og noen synes det kan bli vanskeligere med lange avstander. Mange ønsker en regnskapsfører som er bosatt i Oslo. Når det er sagt, er det også mange som synes det er helt uproblematisk å være langt unna regnskapsføreren sin, da alt kan gjøres elektronisk.

  Hvilket regnskapsprogram jobber regnskapsføreren med?

  Det finnes mange alternative regnskapsprogram. Vår erfaring er at de fleste regnskapsførere foretrekker å jobbe med enkelte av disse. Mange vil også ikke ha klienter som benytter enkelte regnskapsprogram. Dersom du har et regnskapsprogram som du er veldig fornøyd med og ikke ønsker å bytte, kan det være lurt å ta en prat med din potensielt nye regnskapsfører om dette.

  Personlige faktorer

  Regnskapsføreren er en person man ofte må forholde seg mye til. Og hvis bedriften er lagt opp slik at du slipper dette personlig, er det fortsatt noen i din bedrift som må dette. En faktor som ikke skal undervurderes er derfor hvor godt du går overens med den nye regnskapsføreren. Dersom man har personligheter som ikke er en god match kan dette bli en unødvendig stein i skoen og ødelegge for bedriften. Dersom du ikke liker den potensielle regnskapsføreren, eller personens stemme på telefon, kan dette også være et tegn du burde høre på av flere grunner. Man skal ikke vurdere sin magefølelse og intuisjon til å velge riktig personer å samarbeide med.  

  Oppsigelse av nåværende regnskapsfører

  Dersom du har bestemt deg for å bytte, må du naturligvis si opp din gamle regnskapsfører. Dette bør være en relativt ukomplisert prosess, der du ganske enkelt kontakter din regnskapsfører og sier ifra om ditt ønske om å bytte. Din oppsigelse skal som regel være skriftlig.

  Det er viktig å huske på at det ofte foreligger en oppsigelsestid med din nåværende regnskapsfører. Kanskje har du også forhåndsbetalt for inneværende år eller lignende. Med mindre din regnskapsfører har gjort alvorlige feil eller ikke lenger driver aktivt, skal du følge den oppsigelsestiden eller avtaletiden som er oppgitt.

  På grunn av oppsigelsesforhold er det derfor lurt å vente med å skaffe seg en ny regnskapsfører til den gamle har en bestemt sluttdato. I verste fall kan du ende opp med to opererende regnskapsførere, som jo betyr større omkostninger for din bedrift.

  Når kan jeg bytte regnskapsfører?

  Det er kun en myte at en er bundet til å bytte regnskapsfører ved årsslutt. Du er på ingen måte påkrevd å gjøre dette. Så sant oppsigelsestiden i kontrakten med din nåværende regnskapsfører følges, kan du bytte akkurat når du måtte ønske det, uten at det påvirker regnskapet betraktelig.

  Det er ikke nødvendig å vente til årsslutt før du bytter, men det anbefales å vente til måneds- eller terminslutt.

  Allikevel er det ofte praktiske fordeler ved å bytte regnskapsfører ved månedsslutt eller i det minste terminslutt, dersom du har mulighet. Det er mange fordeler med dette. Ved å bytte regnskapsfører ved nytt regnskapsår, trenger du nemlig ikke overføre like mye historikk, og du kan i tillegg spare på det. Dessuten blir det ikke noen forvirring rundt hvilken regnskapsfører som førte hvilke bilag, og hvem som dermed står ansvarlig for eventuelle feil.

  Slik overføres dokumenter og bilag til ny regnskapsfører

  En regnskapsfører kan ha jobbet med årsregnskap, MVA-oppgaver, lønnskjøring, og andre oppgaver for din bedrift. Alt dette bør ha blitt lagret og organisert. Når du bytter regnskapsfører, har du alle rettigheter til disse dokumentene. Det er vanlig at din gamle regnskapsfører overfører dette til den nye uten at du er involvert.

  I nyere tid er det faktisk like sannsynlig at steget kan glemmes helt. Mange bruker i dag nemlig regnskapsprogram, der alt er lagret elektronisk. Dermed er det ikke en harddisk hos din regnskapsfører som holder på alle bilag og dokumenter lenger. Det er heller et program som holder disse lagret i skyen, slik at alle enkelt kan få tilgang.

  Til tross for dette er det viktig at du tar en aktiv rolle. Dersom din nye regnskapsfører ikke får informasjonen i tide, vil de ikke ha noen bakgrunn for å kunne gjennomføre regnskapet ditt.

  Gi din nye regnskapsfører tilgang

  Det er en rekke tilganger som din nye regnskapsfører trenger å få. De aller fleste bruker i dag et digitalt regnskapsprogram. Dette må regnskapsfører naturlig nok få tilgang til, da det er her alt av informasjon skal føres. Kanskje kan regnskapsføreren også komme med et ønske om å benytte et annet program som de er mer vandt til.

  Altinn lar deg enkelt fjerne tidligere regnskapsfører, samt legge til nye.

  Uansett program, er vanligvis alt en trenger å gjøre å opprette en ekstra bruker som din nye regnskapsfører kan benytte seg av. Denne brukeren vil i praksis få tilgang til akkurat de samme funksjonene som deg. Dermed kan du kontinuerlig følge med for å se hvordan regnskapsføreren går frem i regnskapet.

  Dessuten skal regnskapsføreren til din bedrift ha tilgang til Altinn. Det er her lønnskjøring og MVA-meldingene blant annet blir gjennomført. Mange har tilgang til disse via regnskapsprogram, men det viktigste er at du går inn i Altinn sine skjemaer og lar regnskapsføreren din få tilgang. Altinn lar deg enkelt fjerne tidligere regnskapsfører og legge til nye.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Oppsummering

  Dersom du har havnet i en kjedelig situasjon der din nåværende regnskapsfører simpelthen ikke fungerer for deg og din bedrift, er det kanskje på tide å bytte. Denne prosessen er ikke så komplisert som mange tror. Det starter med å tenke igjennom faktorer som hva dine behov er, hvilket regnskapsprogram du ønsker å bruke, ditt budsjett for regnskapstjenester, om den nye regnskapsføreren skal være billigere eller dyrere og hva slags ekspertise du trenger. Vår erfaring er at legger man mer innsats i planleggingen, så mer øker du sjansen for at du faktisk finner den rette personen eller firma for jobben.

  Ved valg av ny regnskapsfører, skal du si opp med din gamle, og oppsigelsestiden går som vanlig. I prosessen med å bytte skal du overse overføring av dokumenter og tilgang. Et bytte ved års-, måneds- eller terminslutt er ønskelig, men ikke et krav.

  Lykke til med bytte av regnskapsfører!

  Få svar på vanlige spørsmål om å bytte regnskapsfører

  Meldingsboble
  Hvordan bytter jeg regnskapsfører?

  Det er faktisk veldig enkelt å bytte regnskapsfører. Alt du trenger å gjøre er å kontakte den nye regnskapsføreren og be om at de tar over alle dine forpliktelser. De vil deretter kontakte din nåværende regnskapsfører og be om at alle relevante dokumenter overføres. Når dette er gjort, kan du begynne å bruke den nye regnskapsførerens tjenester. Det som derimot tar tid er å innhente tilbud og velge rett regnskapsfører.

  Meldingsboble
  Hva koster det å bytte regnskapsfører?

  Noen regnskapsførere krever oppstartsgebyr, andre ikke. Det er viktig å be om en oversikt over alle kostnader og gebyrer når du innhenter tilbud på regnskapsførere, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse når første faktura dukker opp.

  Meldingsboble
  Hvor lang tid tar det å bytte regnskapsfører?

  Selve prosessen med å bytte regnskapsfører går relativt kjapt for din del, selv om regnskapsføreren kan trenge litt tid på å overføre alle relevante dokumenter. Dersom du bruker et skybasert regnskapsprogram, så vil regnskapsføreren kunne hente ut all nødvendig dokumentasjon derfra.

  Meldingsboble
  Hvorfor burde man bytte regnskapsfører?

  Det er mange grunner til at man kan ønske å bytte regnskapsfører. Kanskje har du ikke hatt en god opplevelse med den nåværende regnskapsføreren, eller kanskje føler du at du ikke får den hjelpen og støtten du trenger. Uansett årsak, så er det viktig å velge en regnskapsfører som du føler deg trygg på og som kan gi deg den hjelpen du trenger.

  Meldingsboble
  Er det noen farer forbundet med å bytte regnskapsfører?

  Nei, det er ikke noen farlig forbundet med å bytte regnskapsfører. Det kan likevel være lurt å ta en backup av regnskapet ditt før du bytter, i tilfelle noe skulle gå galt under overføringen. Dette er uansett en enkel prosess som din nye regnskapsfører kan hjelpe deg med.

  Meldingsboble
  Hva gjør jeg om jeg ikke er fornøyd med den nye regnskapsføreren?

  Det er viktig å sette seg ned og vurdere hva det er du ikke er fornøyd med, slik at du kan unngå å havne i samme situasjon igjen. Husk også at det er viktig å innhente tilbud fra flere forskjellige regnskapsførere, slik at du kan sammenligne de ulike tilbudene før du tar et valg.