Finn beste regnskapsfører: Komplett guide (kjennetegn m.m.)

bilde

MANGE REGLER: Noen bedrifter velger å ta regnskapet selv i oppstarten, men de fleste velger likevel etter hvert å benytte seg av en regnskapsfører for å spare tid, samt holde fokus på bedriften sin.

Sist oppdatert: 15. november 2023

  Et naturlig steg for enhver bedrift er å begynne letejakten på en regnskapsfører. Ethvert aksjeselskap i Norge har nemlig plikt til å føre regnskap, og selv et enkeltmannsforetak som gjør det bra plikter seg til dette. Mange ser derimot innover i eget selskap for å finne frem til sin regnskapsfører.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Det er en ærlig sak at de aller fleste nyoppstartede velger å gjøre regnskapet sitt selv. Allikevel skal det ikke lang tid til før en begynner å kjenne at det kanskje ikke var et så lurt valg, og at tiden nok heller burde vært investert i salgsfremmende aktivitet. Regnskap tar tross alt utrolig mye tid.

  Derfor er det naturlig å begynne letejakten eksternt etter en regnskapsfører. Men hvordan finner du den beste regnskapsføreren? Dette spørsmålet kan være vanskelig å besvare, både med tanke på at det er såpass mange regnskapsførere der ute, samt det faktum at folk flest ikke vet hva de egentlig skal lete etter.

  For å ta bukt med begge disse problemene, så skal vi i denne artikkelen se gjennom hvordan du kan finne den beste regnskapsføreren for din bedrift. Vi skal først bli litt bedre kjent med regnskapsføreren og hans oppgaver, før vi trår videre til hvilke faktorer som er viktige i ditt valg, samt hvorfor regnskap i seg selv i det hele tatt er viktig.

  Sammenligne regnskapsførere

  Tilbudet av regnskapsførere i Norge har aldri vært større. Der bedriftene vokser, så vokser selvfølgelig også behovet for regnskap. Da kan det være vanskelig å bestemme seg, og i det hele tatt finne frem. Vår side tar sikte på å løse dette problemet ved å la deg gratis og uforpliktende motta tilbud på 3 regnskapsførere.

  Alt du skal gjøre er å fylle ut skjemaet med dine behov og din kontaktinformasjon. Påfølgende vil vi kontakte deg med uforpliktende tilbud, slik at du kan sammenligne regnskapsførere i ro og fred. Det er altså helt gratis, og på denne måten kan du få et raskt overblikk over passende aktører. 

  Hvilke oppgaver gjør en regnskapsfører?

  Muligens har du allerede fått en smak på hva en regnskapsfører gjør, men dersom du enda ikke har ansatt noen, eller levert inn en MVA-oppgave, så kan du nedenfor få innsikt i hva disse oppgavene er og hvorfor regnskapsfører her kan være behjelpelig. Vi har gått gjennom hovedoppgavene til en regnskapsfører i en typisk hverdag.

  Årsregnskap

  Årsregnskapet er rett og slett noe de fleste regnskapsførere jobber med året rundt. Det er vanligvis slik at en regnskapsfører er knyttet til en bedrift året rundt og jobber med det som til slutt blir innlevert som årsregnskap. Dette er egentlig så enkelt som en oversikt over inntekter og utgifter i løpet av et regnskapsår.

  Det hender derimot tritt og ofte også at bedrifter søker om hjelp med årsregnskap enten bare den ene gangen i året, eller i all hast fordi de ikke forstår seg på alt papirarbeidet. Uansett er denne store oppgaven den aller viktigste for en regnskapsfører, og tross det mange tror, så er den ikke begrenset til en liten periode av året.

  Bilagsføring

  En stor del av et årsregnskap er bilagsføringen. Et bilag er kanskje for de fleste bedre kjent som en faktura eller en kvittering. Alle betalingsbekreftelser eller salgsbekreftelser som har navn på bedrifter, summer, og datoer for en transaksjon regnes som bilag, og disse skal føres i regnskapet.

  Poenget med dette er at en skal kunne gå tilbake og se all aktivitet i løpet av perioden ved gjennomsyn. Bilagsføring kan være en virkelig slitsom prosess, spesielt dersom en jobber med en nettbutikk som selger flere tusen produkter i uka for eksempel, eller kanskje enda verre, en fysisk butikk med haugevis av kvitteringer.

  MVA-oppgaver

  MVA, eller merverdiavgift, er en ekstra avgift på majoriteten av salg i Norge. Det finnes noen unntak, men sjansene er store for at din bedrift vil være MVA-pliktig når den passerer 50,000kr i omsetning. Det betyr at en mest sannsynlig vil møte på det å måtte fylle ut en MVA-oppgave også.

  Siden MVA i stor grad er knyttet til nærmest alle salg, så er det et viktig poeng at det vil være tett knyttet til årsregnskapet. Allikevel regnes MVA som et separat regnskap. Det er ikke lovlig å unngå MVA, og man må gjerne levere oppgavene annenhver måned, samt et MVA-regnskap på slutten av året.

  Lønnskjøring

  Kanskje har du enda ikke kommet dithen at du har ansatte, men den tiden vil en gang komme. For mange er ikke bare kostnadene av det å ha en ansatt sjokkerende, men også de mange ekstra oppgavene som medfølger. Skattetrekk, arbeidsgiveravgift, feriepenger, pensjon, trygd, og mange flere kostnader skal her føres.

  Det er noen som velger å ta seg av lønnskjøringen på egenhånd, men de fleste store bedrifter lar også regnskapsføreren ta seg av dette. Lønnskjøringen er tross alt en såpass viktig del av regnskapet. Dessuten skal blant annet A-melding også sendes til staten.

  Hva kjennetegner en god regnskapsfører?

  Det finnes mange faktorer som kjennetegner en god regnskapsfører, men akkurat som innen andre yrker, så har regnskapsføreren også sine spesialiteter. For eksempel finnes det enkelte som er gode på nasjonalt regnskap, mens andre har spesialisert seg innen transaksjoner internasjonalt.

  Videre finnes det enkelte regnskapsførere som baserer seg på å hjelpe mindre bedrifter, mens noen heller foretrekker de større konsernene. Allikevel har alle regnskapsførere et par ting til felles. I Norge må en for eksempel ha autorisasjon av Finanstilsynet for å kunne føre regnskap for andre bedrifter enn sin egen.

  Dessuten må en også ha minimum Bachelor, og på det minste 2 år i praksis hos en autorisert regnskapsfører. Det er altså beinharde krav for å kvalifiseres her. Dette manifesteres derimot i den profesjonaliteten en kan forvente av en autorisert regnskapsfører, og det er vanskelig å si at det finnes noen dårlige regnskapsførere der ute.

  Allikevel kan en for eksempel påpeke kommunikasjon og overholdelse av frister som et par viktige kvaliteter som regnskapsførere er nødt til å inneha. En god regnskapsfører finner også gjerne feil før revisoren, og de kan bistå deg med råd litt utover det du egentlig har betalt dem for.

  Faktorer du skal tenke på i ditt valg

  Kommunikasjon og overholdelse av frister er utvilsomt viktig å tenke på, men det er ikke informasjon du sannsynligvis har fatt på før etter en god stund under samarbeid. Det finnes derimot enkelte faktorer du kan få informasjon om umiddelbart, og vi har nedenfor gått gjennom noen av de viktigste for ditt valg.

  Erfaring

  Erfaringen er utvilsomt viktig for en regnskapsfører. Selv om det unektelig koster mer med en erfaren regnskapsfører, så får du også bedre kvalitet, og personen vil nok også få unna oppgavene raskere. En regnskapsfører med internasjonal erfaring er for eksempel perfekt for deg som søker å ekspandere globalt.

  Dessuten er en undervurdert faktor ofte hvor kjent regnskapsføreren er med din bransje. Dersom han skal behandle alle dine fakturaer, lønnskjøring, og kanskje til og med kontakt med kunder vedrørende betalinger, så er det lurt å velge en regnskapsfører som faktisk vet hva du holder på med.

  Pris

  En kan ikke komme utenom prisen på regnskapsføreren som en viktig faktor. Pris bør absolutt ikke være den viktigste faktoren når en skal kjøpe tjenester til sin bedrift, men selvfølgelig er dette viktig når en er en liten bedrift i oppstartsfasen for eksempel. Da teller man gjerne kronestykker hver dag som går.

  Dessuten er selvfølgelig pris også en fin måte å skille to jevngode alternativer dersom en ikke kan separere regnskapsførere på andre faktorer. Da bør tross alt valget være enkelt om prisforskjellen er stor, da en tilsynelatende får en jevngod regnskapsfører til en rimeligere penge. Det finnes faktisk relativt mange billige regnskapsførere.

  Nærhet

  Nærhet er en av de mest undervurderte faktorene innen regnskap i dag. Det er fordi mange innser at en kan få rimeligere tjenester gjennom virtuelle regnskapsførere. Allikevel er dette problematisk i enkelte tilfeller, og mange foretrekker, tross digitaliseringen, fortsatt å kunne møte regnskapsføreren i person.

  Driver du en bedrift som behandler mange fysiske kvitteringer, så er det dessuten en stor fordel å ha en regnskapsfører i samme by. Da slipper du å scanne alle kvitteringer eller jobbe med å sende disse i posten. Ingen av alternativene er tross alt gode når du prøver å redusere mengden med regnskapsarbeid for deg selv.

  Trenger man regnskapsfører?

  Et ganske naturlig spørsmål å stille seg selv er om en faktisk trenger en regnskapsfører. Det er faktisk lov å gjøre eget regnskap uansett omsetning. En trenger etterhvert revisor etter loven, men regnskapsfører kan ikke påtvinges deg av staten. Men hvorfor skal en da velge en regnskapsfører?

  Den mest åpenbare grunnen er at en får frigjort sin egen tid, slik at en kan utføre flere salgsfremmende aktiviteter. En naiv tankegang er at en sparer på å gjøre regnskapet selv, men mange glemmer å faktorere inn hvor mye en taper på å ikke gjøre arbeid innenfor sitt eget område.

  Dessuten trenger mange en regnskapsfører for å få regnskapet til å bli godkjent rett og slett. Det er nemlig ikke sånn at en bare kan sende inn et enkelt Excel-dokument med oversikt over inntekter og utgifter. I Norge er det avanserte regler til akkurat hvordan et regnskap skal se ut.

  Derfor er et ryddig regnskap viktig

  Det å ha et ryddig regnskap er viktig først og fremst fordi staten krever dette, slik som nevnt ovenfor. Regnskapets intensjon er nemlig at du vil bli skattebelagt for din omsetning. Om du derfor fører feil, så vil staten mistenkeliggjøre skattefusk. Selv om du kanskje er ærlig i dine feil, så er staten en vanskelig institusjon å argumentere med.

  Videre er regnskapet en flott mal for hvordan bedriften leverer i henhold til sine budsjetter. Budsjettene er gode mål før regnskapsåret, og et ryddig regnskap lar deg sjekke av punkter for inntekter, utgifter, og omsetning per måned, slik at du kan se om du er på riktig spor eller ei.

  Sist men ikke minst er det undervurdert at et ryddig regnskap fremstår meget profesjonelt. Dersom du ønsker å for eksempel lete etter investorer i en emisjon, så kan det å presentere et ryddig regnskap, da riktignok med positive tall, være et godt salgsargument for at investorer skal bli med på eventyret ditt.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Finn en regnskapsfører i dag

  Det kan både være fristende å prøve seg på regnskapet selv, samt ty til andre raske løsninger. Allikevel, med litt ekstra innsats for å finne den beste regnskapsføreren, så kan du få til et optimalt resultat for din bedrift. Som nevnt i denne artikkelen, så er det et par faktorer som virkelig er viktige.

  Erfaring, pris, og nærhet er tre av de viktigste faktorene innenfor valg av regnskapsførere. Valget avhenger derimot til slutt av hvilke behov din bedrift har. Uansett bør du innse hvor viktig et regnskap er for en bedrift, både med tanke på beskatning, budsjett, og investorer. Derfor er det å finne den beste regnskapsføreren for din bedrift viktig.