Regnskapsfører: Komplett guide (oppgaver, priser m.m.)

bilde
Sist oppdatert: 19. september 2023

    Dersom du noensinne har drevet en bedrift, så vet du at det er mange mange ulke oppgaver som skal utføres. Det er som oftest hensiktsmessig med en eller annen form for arbeidsdeling. En regnskapsfører hjelper først og fremst bedrifter med å føre regnskap. Ofte hjelper regnskapsføreren også med å dekke flere av bedriftens behov innen økonomistyring og administrasjon.

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Vanlige oppgaver for en regnskapsfører er:

    • Bokføring
    • Rapportering
    • Lønnskjøring
    • Årsoppgjør
    • Budsjettering
    • Fakturering
    • Etablering av selskap
    • Rådgivning

    Feil i regnskap kan få alvorlige følger for bedriften. Det krever likevel mye erfaring å unngå feil. Mange starter til og med bedrifter uten å ha noensinne rørt et regnskap tidligere. De fleste bedrifter ender med å hyre inn ekstern regnskapsfører. Se vanlige priser på regnskapstjenester nedenfor.

    Normale priser på regnskapstjenester:

    RegnskapstjenesterPrisnivå
    Etablering:2.000 – 5.000 kr
    Timesats:600 – 1.400 kr
    Lønnsføring (per ansatt):100 – 300 kr
    MVA-oppgave:500 – 1.000 kr
    Regnskapsføring (200 bilag):10.000 – 25.000 kr
    Regnskapsføring (500 bilag):20.000 – 40.000 kr
    Stiftelse av AS:1.500 – 3.000 kr
    Stiftelse av ENK:500 – 1.500 kr
    Fastpris årsavslutning:4.000 – 8.000 kr

    Uansett kan det være lurt å få bedre innsikt i akkurat hva en regnskapsfører gjør. Da vil en få mer respekt for faget, og en kan også avgjøre bedre hvilken regnskapsfører en skal velge til sin bedrift. Kanskje vil økt kunnskap om faget til og med føre til at du bytter fra nåværende regnskapsfører til en ny aktør.

    Vi vil i denne artikkelen se nærmere på hvilke arbeidsoppgaver regnskapsførere har, hvilken utdannelse som kreves for å bli regnskapsfører, og noen faktorer som er viktig å se på dersom du skal hyre en regnskapsfører til din bedrift. Forhåpentligvis vil du bli klokere på hva en regnskapsfører gjør når du har lest ferdig denne artikkelen.

    Sammenligne regnskapsførere

    Om du er på utkikk etter en regnskapsfører til din bedrift, så kan det være vanskelig å navigere seg i det store utvalget der ute. Selv om du helt klart kan lære mye om regnskap og om bransjen, så er det beste å få ekspertråd. Disse koster ofte en god del, men på vår side er de både helt gratis, og ikke minst helt uforpliktende.

    Alt du skal gjøre er å fylle i skjemaet her på siden. Prosessen tar kun rundt ett minutt. Så snart du har fylt ut og sendt inn skjemaet, så vil vi finne frem til passende regnskapsførere for deg. Du vil så bli tilsendt 3 tilbud på e-post, slik at du velger selv. Hele prosessen er altså helt gratis og uforpliktende.

    Arbeidsoppgaver for regnskapsførere

    Det er liten tvil om at de daglige arbeidsoppgavene definerer en regnskapsfører. Her er det ofte de samme konseptene som går igjen de aller fleste dagene, der bilagsføring unektelig er det mest populære. Vi går nedenfor gjennom noen av de arbeidsoppgavene som regnskapsføreren møter på i sin arbeidshverdag.

    Årsregnskap

    Årsregnskapet er den store oppgaven som konkluderer regnskapsåret. Det er her alt av bilag og dokumenter skal sammenføyes til ett enkelt dokument som beskriver hvordan en bedrift gjorde det i forrige regnskapsår. Her listes alt av inntekter og utgifter, samt alt midt imellom disse to.

    Et årsregnskap kan være veldig krevende for mange, og det er fort gjort å slite med å holde styret på en såpass stor oppgave. Regnskapsførere trenger derfor selvfølgelig høy konsentrasjon, samt en kjærlighet for tall i jobben sin. Årsregnskap fører til en ganske hektisk periode for regnskapsførerne.

    Bilagsføring

    Vanligvis vil en bedrift trenge bilagsføring hver eneste dag, og dermed er dette den mest populære oppgaven til en regnskapsfører. Her vil altså regnskapsføreren føre bilag og fakturaer inn i regnskapssystemet. Nå til dags er dette gjerne et regnskapsprogram online, der kvitteringer og lignende scannes.

    Bilagsføring trenger derimot ikke være så kjedelig, da en regnskapsfører fort kan få utfordrende oppgaver med hvilke kontoer enkelte tjenester og produkter skal føres på. Det kan også være spørsmålstegn knyttet til føring av VAT og MVA på fakturaer som sendes ut, da regnskapsfører ikke nødvendigvis bare fører inngående fakturaer.

    MVA-oppgaver

    MVA, eller merverdiavgift, er en ekstra avgift på de aller fleste norske goder og tjenester. For eksempel, velger du å kjøpe en nettside til bedriften, så vil det som regel påføres 25% i MVA, som er en ekstra kostnad for bedriften. Til gjengjeld, når du kjøper en datamaskin, så vil du spare 25% i MVA.

    Det er nemlig sluttsummen av inngående og utgående MVA som teller. Dette er det MVA-regnskapet som bestemmer, og dette regnskapet føres gjennom MVA-meldingene, som for de aller fleste sendes innenfor annenhver måned. Her er det mange som går på smeller, slik at en regnskapsfører er kjekt å ha her.

    Lønnskjøring

    Lønnskjøringen kommer heller ikke uten hodepine. For mange som ansetter vil dette være et aldri så lite sjokk. En skal regne ut og betale blant annet lønn, pensjon, feriepenger, arbeidsgiveravgift, trygdeforsikring, og mer. Samtidig skal en også trekke ut skatt fra den ansatte sin lønningsslipp.

    Mange tenker kanskje at regnskapsføreren er noe reservert til oppgaver som er nærmere relatert til selve årsregnskapet og fakturaer, men lønnskjøringen er tross alt nærmere enn hva en tror. Denne kompliserte oppgaven er uansett for mange best å gi bort til regnskapsføreren, så slipper en unødvendige og dyre feil.

    Utdannelse for å bli regnskapsfører

    De fleste av oss har hørt om at regnskapsførere skal være autoriserte. Men hva betyr det egentlig å være en autorisert regnskapsfører? I praksis handler dette om en kombinasjon av utdannelse og praksis. Først og fremst skal en utdannes til minimum Bachelor i økonomi og administrasjon, før en eventuelt også tar en Master.

    Bachelorgraden vil påkreve et par fordypende fag. Her finner vi blant annet skatte- og avgiftslære, rettslære, og selvfølgelig regnskapsfaget. Det er også strenge regler for at de som endelig har fått sin autorisasjon skal holde denne gående med etterutdanning. Selve autorisasjonen kommer derimot først gjennom praksis.

    Praksiskrav for å bli autorisert regnskapsfører

    Det kreves nemlig 2 år med praksis hos en autorisert regnskapsfører for at en skal kunne kalle seg selv det. I en slik praksisplass vil en lære seg hvordan en autorisert regnskapsfører jobber i det daglige. Dermed vil du aldri risikere å få en helt ny regnskapsfører satt på en av dine saker for bedriften.

    Praksiskravet og utdanningen er rimelig tøff, og kun de beste kommer gjennom dette nåløyet. Det hele tar omtrent 5 år, før en til slutt søker om autorisasjon gjennom Finanstilsynet. Denne rigide prosessen vitner om at det å velge en regnskapsfører til å ta seg av regnskapet ditt på ingen måte er noe skummelt valg.

    Kan en gjøre regnskapet selv?

    I en gründerfase er det fort gjort å ønske seg diverse besparelser for bedriften. En av de vanligste måtene å spare på er selvfølgelig å utføre oppgaver på egenhånd. Mange velger derfor for eksempel å gjøre regnskapet selv. I noen tilfeller kan dette virke, men for det meste er det et dårlig valg.

    Det er først og fremst ikke lurt med tanke på at feil kan koste dyrt. Allikevel skal en påpeke at det å gjøre regnskapet på egenhånd er helt lovlig i Norge. Det er ingen lov som tilsier at en ikke kan gjøre eget regnskap, men for eksempel må ekstern revisjon til dersom bedriften skulle stige over visse summer for overskudd.

    Det loven derimot tilsier er at en ikke kan tilby tjenester som regnskapsfører til andre bedrifter, med mindre en er autorisert til dette. I praksis kan du dermed gjøre akkurat så mye eller lite med regnskapet som du måtte ønske, men det er mange grunner til at en slik praksis ikke er anbefalt.

    Derfor bør du velge en regnskapsfører

    Den kanskje aller mest åpenbare grunnen til at dette ikke er lurt er at feil kan koste deg mye penger. Staten er for eksempel nådeløs som kreditor dersom du skylder dem penger i MVA. Her er det nemlig fort gjort for mange gründere å gjøre feil, og en får ikke noen form for informasjon før feilen er oppdaget og boten gjerne blir sendt.

    Dessuten er det kanskje et enda viktigere poeng at du som leder en bedrift bør fokusere på det du er god på, fremfor å knuse tallene. Kanskje sparer du noen hundrelapper på å gjøre regnskapet selv, men dersom du kunne solgt for flere tusen kroner i samme tidsrommet, så har du faktisk kun tapt penger.

    Med en regnskapsfører i ryggen, så kan du dessuten jobbe med dine andre oppgaver med den tryggheten om at det alltid vil være noen som tar seg av de vanskeligste oppgavene en bedrift ofte har. Tallknusing blir desto verre jo større bedriften blir, og da spesielt dersom ens bedrift skulle vokse videre og etablere seg på det internasjonale markedet.

    Fordeler ved et ryddig regnskap

    Det finnes mange fordeler ved de oppgavene en regnskapsfører gjør utover det å selvfølgelig unngå å bruke tiden på dette selv, samt minimere risikoen for straffegebyrer og feil i regnskapet. Et ryddig regnskap bringer nemlig med seg store fordeler i forhold til budsjettstyring, samt presentering til investorer i fremtiden.

    Først og fremst er det en dårlig skjult hemmelighet at de fleste bedrifter setter sitt budsjett før regnskapsåret starter. Her prosjekterer en inntekter og utgifter gjennom året. Ditt regnskap er en perfekt måte å holde styr på om din bedrift lever opp til forventningene eller ei, samt hvor du eventuelt må justere for å forbedre driften.

    Dessuten er også et ryddig regnskap selvfølgelig veldig attraktivt å ha når investorer kommer på banen. Dette gir investorene kredible tall å ta utgangspunkt i, slik at de kan få en realistisk innsikt i økonomien til din bedrift. Her kan du vise frem tallene fra regnskapet uten å selv måtte klø deg i hodet for hva disse betyr.

    Et ryddig regnskap gir deg rett og slett noe å lene deg tilbake på til enhver tid. Det er forsåvidt også verdt å nevne at det å rydde opp i et regnskap kan være en arbeidsoppgave for en regnskapsfører. Ikke alle vil nemlig ha alle tjenestene til en regnskapsfører, men trenger heller hjelp til å fikse opp i feil her og der.

    Viktig å tenke på ved valg av regnskapsfører

    Det finnes et utallig antall kriterier som er viktige å tenke på ved valg av din regnskapsfører. Allikevel kan disse grenses ned til noen få viktige faktorer. Vi har nedenfor gått gjennom de viktigste faktorene for hvordan du kan velge en regnskapsfører. Når du vet hva en regnskapsfører gjør i praksis, så vil du ha mer respekt for disse faktorene.

    Erfaring

    Få ting slår en aktør med god erfaring. Selvfølgelig er innovativ vitamininnsprøytning viktig i bransjer til tider, men innenfor regnskap er erfaring helt essensielt. For å få et så ryddig og pent regnskap som overhodet mulig, så bør du se til erfaring. Spesielt viktig kan det bli om du har kompliserte affærer som skal føres.

    For eksempel vil det å utføre business i utlandet spille en stor rolle for hvilken regnskapsfører du velger, da kun enkelte vil ha erfaring innen dette. VAT og MVA i forhold til utlandet kan fort bli noe komplisert, og om du utfører mange slike handler, så kan en ekspert være aktuelt å hyre inn.

    Kostnad

    En kommer aldri utenom kostnader når en skal anskaffe tjenester. Allikevel vil du nok etter å ha lest gjennom arbeidsoppgavene og utdanningsforløpet ovenfor ha en ny respekt for hva en regnskapsfører gjør av oppgaver. Det er allikevel fortsatt lov å sammenligne tilnærmet to helt like aktører på bakgrunn av pris, og det er selvfølgelig også smart.

    Kjennskap til bransjen din

    Erfaring innen din bransje kan også være viktig, og det gjør at regnskapsføreren enklere kan sette i gang med sine oppgaver. Driver du derfor en nettbutikk for salg av klær, så kan det være en god ide å se etter en regnskapsfører innen denne bransjen. På det minste bør en se etter en regnskapsfører med kunnskap innenfor en lignende bedriftsmodell.

    Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

    Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

    Regnskapsføreren holder alltid styr på regnskapet

    En regnskapsfører gjennomfører oppgaver relatert til årsregnskap, MVA-oppgaver, bilagsføring, lønnskjøring, og i grunn alt som er relatert til regnskapet. En kan velge å bruke en regnskapsfører for hele eller deler av dette. Førstnevnte anbefales, slik at du kan fokusere all din tid på hva enn du er best på.

    Med noe mer respekt for hva en regnskapsfører gjør, så er nok sjansene større for at du hyrer inn en neste gang du sitter med hodepine. Det er stor respekt bak dette faget, og en regnskapsfører må være glad i å knuse tall først og fremst. Regnskapsførerens oppgave er å holde styr på regnskapet, slik at du trygt kan jobbe med det du er best på.

    Få svar på vanlige spørsmål om regnskapsførere

    Meldingsboble
    Hva gjør en regnskapsfører?

    En regnskapsfører er ansvarlig for å føre bedriftenes regnskap og utarbeide årsregnskap. Du kan få hjelp av eksterne regnskapsførere om bedriften ikke ønsker å ansette egen regnskapsfører. I tillegg til å føre selve regnskapet, utarbeider regnskapsførere også skattemeldinger og andre finansielle rapporter. De bistår også bedrifter med rådgivning innen økonomi, skatt og avgifter.

    Meldingsboble
    Må enkeltmannsforetak ha regnskapsfører?

    Det er forskjell mellom bokføringsplikt og regnskapsplikt. Alle bedrifter må bokføre etter gjeldende lover og forskrifter. Regnskapet skal være korrekt og oppdatert, og det er enkeltmannsforetakets ansvar å sørge for at dette blir gjort. Mange enkeltmannsforetak velger å få hjelp av regnskapsfører for å sikre at alt er riktig. Dersom man har svært få bilag, så kan det holde å få hjelp av noen til å sjekke at alt er korrekt bokført ved årsslutt.

    Meldingsboble
    Hva slags informasjon skal regnskapet inneholde?

    Regnskapet skal vise hvor mye penger bedriften har og hvor pengene stammer fra. Alt av inntekter og kostnader skal oppgis, og man må ta vare på alle bilag.  Det er også viktig å føre god oversikt over bedriftens ansatte og lønn.

    Meldingsboble
    Hva koster det å ha regnskapsfører?

    Prisen kan variere veldig, men det koster ofte mellom 2000 og 3000 kroner i måneden eller mer å ha en regnskapsfører. Dersom bedriften har behov for avanserte regnskapstjenester, kan dette påvirke prisen. Prisen kan derimot være enda lavere, dersom du har et svært enkelt regnskap med få bilag. Du kan også velge om du vil sette vekk hele regnskapet eller utføre deler av arbeidet selv. Det vil i så fall påvirke prisen.