Regnskapstjenester: Alt du trenger å vite (nyttige tips m.m.)

bilde

MANGE MULIGHETER: Regnskapstjenester er ofte mer omfattende enn det en ser for seg, og det kan være lurt å få oversikt over alle tjenestene som en regnskapsfører kan hjelpe deg med.

Sist oppdatert: 14. november 2023

  Ethvert aksjeselskap, og de fleste enkeltmannsforetak, er nødt til å føre et regnskap. Det er en ressurs som hjelper selskapet med å fastsette nøkkeltall som resultatet. Dette brukes blant annet til å fastsette skatten, samt å føre budsjettene videre. Enhver bedrift som tar sin økonomi seriøst, fører et ordentlig og oversiktlig regnskap.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Enten en driver et helt nytt selskap uten kunnskaper om regnskap, eller driver en større bedrift med utfordrende regnskapsregler, så er regnskapstjenester noe de fleste av oss trenger. Selv om en kan føre regnskapet helt fint på egenhånd i starten, så oppstår det fort utfordringer hvor det simpelthen ikke lenger er verdt å sette seg inn i problemstillingene på egenhånd.

  Dermed ser de fleste bedrifter før eller siden til en regnskapsfører for regnskapstjenester. Dette inkluderer et bredt spekter av tjenester, fra den åpenbare føringen av årsregnskapet, til for eksempel prosesser slik som lønnskjøring. Regnskapstjenester er ofte mer omfattende enn det en ser for seg, og det vil spare en bedrift mye tid å sette ut oppgavene.

  Men for å være mer selvsikker i å sette ut regnskapstjenester til et eksternt firma, så er det fint å få en oversikt over nettopp disse tjenestene. Hvilke regnskapstjenester kan du få hjelp til? Hva koster gjennomføringen av regnskapstjenester av et eksternt firma? Vi vil i denne artikkelen besvare disse to og mange flere spørsmål knyttet til regnskapstjenester.

  Motta tilbud på regnskapstjenester

  Når du søker etter regnskapstjenester, så vil du fort oppleve at det er mange aktører i markedet. For å få en rask og gratis oversikt over markedet, så kan du fylle ut skjemaet her på siden. Alt skjemaet krever fra din side er informasjon om blant annet selskapsform og området du driver din bedrift i.

  Etter at skjemaet er fylt ut og sendt inn, så vil du motta 3 gratis og uforpliktende tilbud på regnskapstjenester på e-post. Dermed kan du få en rask oversikt, og du kan velge og vrake i disse alternativene som du ønsker. Finner du ut at du ikke ønsker å benytte deg av disse, så kan du bare la e-postene være.

  Hvilke regnskapstjenester finnes det?

  Når du skal benytte deg av eksterne regnskapstjenester, så er et godt utgangspunkt å definere hva regnskapstjenester er. Som nevnt i innledningen, så inngår for eksempel også lønnskjøring her, selv om mange umiddelbart bare tenker på årsregnskapet. Nedenfor har vi gått gjennom hvilke regnskapstjenester du kan få hjelp til av en regnskapsfører.

  Fakturering og bilag

  Alle transaksjoner som går inn og ut av bedriften skal føres i ditt regnskap. Her er det for eksempel vanlig for en bedrift å sende ut fakturaer til sine kunder ved ferdig utført oppdrag innen B2B. Da føres denne fakturaen rett inn i regnskapssystemet, og sendes ofte direkte på e-post til kunden. Når fakturaen er innbetalt, så kan den hukes av i systemet.

  Samme prosess foregår på andre enden av bordet når du kjøper en tjeneste eller et produkt. Da skal også kjøpet føres i regnskapet ditt. Dessuten finnes det også andre bilag, slik som for eksempel kvitteringer. Disse føres inn i regnskapet ofte gjennom nye mobilapper som de ansatte kan benytte, dersom det for eksempel er i anledning en lunsj bedriften dekker.

  Mange klarer selv å legge inn fakturaer og bilag med dagens avansert teknologi for regnskapssystemer. Allikevel er det langt i fra automatikk i at disse blir lagt inn på den riktige kontoen. Som vi skal diskutere i neste punkt er det heller ikke alltid enkelt å føre riktig MVA. Uansett er eksterne regnskapstjenester her veldig nyttige.

  MVA-oppgaver

  Som et tillegg til ditt vanlige regnskap, så skal du også føre MVA-regnskap om du omsetter for over 50,000 kr i året. Det gjør tross alt de aller fleste bedrifter, og dermed må en følge de retningslinjene som MVA krever av bedriften. Herunder faller blant annet kravet om at de aller fleste skal levere MVA-oppgaver annenhver måned. Hvis disse ikke leveres, så vanker det tvangsmulkt og bøter.

  På enhver faktura etter en har passert 50,000 kr i omsetning for bedriften, så skal det som hovedregel legges til MVA. Merverdiavgift er allikevel ikke noe som legges til absolutt alle tjenester, og den vanlige satsen på 25 % som mange er vandt til gjelder heller ikke alltid. Noen ganger har en bransje en spesifikk MVA-sats, men ofte blandes bransjer, og da kan det være mye å holde styr på.

  Det å holde styr i sitt MVA-regnskap er veldig viktig, da dette henger tett sammen med ditt årsregnskap og i det hele tatt hverdagsøkonomien. Regner du her feil, eller er sent ute med å levere MVA-oppgaver, så kan dette ende veldig dårlig. For eksempel er det ikke noen gøy situasjon å havne i når staten er kreditor, da de er den tøffeste kreditoren som finnes der ute.

  Lønnskjøring

  Når du endelig får den første ansatte i bedriften, så er det stor spenning knyttet til dette. Samtidig vet de som har en god del ansatte at det også er mye arbeid. Majoriteten av arbeidet handler om det administrative, og her er lønnskjøring ofte en tyngre oppgave for bedriftene. Lønnskjøring er nemlig knyttet opp mot regnskapet, og her er det langt mer enn ren lønn som skal tas høyde for.

  Selve lønnen i seg selv, feriepenger, pensjon, sykepenger, og arbeidsgiveravgift må tas høyde for. I tillegg skal en som arbeidsgiver sørge for å trekke skatt fra lønningene og sette disse pengene inn på egen skattetrekkskonto. Alle transaksjoner her skal naturligvis føres, og dette gjør en da altså gjennom lønnskjøring.

  Der de nyeste regnskapsprogrammene kommer med egne moduler for lønnskjøring, så er dette en av de regnskapstjenestene som mange gruer seg til. Med en gang den ansatte for eksempel har gjort utlegg, eller skal betales provisjon og bonuser blant annet, så blir systemet veldig fort mye mer komplisert. Blant regnskapstjenester er derfor lønnskjøring noe mange setter ut etter hvert.

  Årsregnskap

  Formålet med å føre samtlige av de ovennevnte prosessene riktig er naturligvis å holde et godt årsregnskap. Ved å holde styr i alle de forskjellige fasettene, så kan du sørge for at regnskapet holder seg oversiktlig og ordentlig gjennom hele regnskapsåret. Da kan dette brukes som et styringsverktøy for budsjettene blant annet.

  Mange utsetter regnskapstjenester helt til slutten av regnskapsåret, da de innser at det blir for mye å bite over. I denne perioden skal årsregnskap innleveres, og regnskapstjenester står i kø etter å bistå bedrifter. Dette blir fort dyrt og hektisk, og et godt tips er å ikke vente. Jo mer rotete du gjør ditt årsregnskap, jo mer koster det uansett å rette opp i det.

  Avstemning av regnskap

  Avstemning av regnskap kalles også ofte bare bankavstemning. Dette handler om å sørge for at de transaksjonene som er ført i regnskapet stemmer overens med de transaksjonene som har gått inn og ut av bedriftskontoen. Kort forklart skal en bankavstemning sørge for at en viser samme beløp på bedriftskonto som inne i sitt årsregnskap.

  Derfor er gode regnskapstjenester viktige

  Som nevnt tidligere finnes det flere grunner til at gode regnskapstjenester er viktige for din bedrift. Det kanskje beste argumentet for å ha et ordentlig og oversiktlig regnskap er å sørge for at budsjettene i bedriften blir holdt. Her kan regnskapet ditt fungere som et styringsverktøy som lar deg se etter større avvik.

  Det er også nyttig å ha et oversiktlig og ryddig regnskap i forhold til nåværende aksjonærer, så vel som fremtidige investorer. Forsøker du å skape et firma som skal bli en oppkjøpskandidat en dag, så gjelder det å ha orden i økonomien og regnskapet. Dette gjør at bedriften sett over ett fremstår mye mer profesjonell.

  Sist, men ikke minst, så er det ingen tvil om at et fint og ryddig regnskap er viktig i møte med staten. Ved innlevering av MVA-oppgaver, lønnskjøring, og ikke minst årsregnskap, så er det fint å ha et ryddig regnskap. Dette sikrer at en får levert alt innenfor fristene blant annet. Stresser en med å få orden dagen før fristen for årsregnskap blant annet, så blir det fort dyrt med mange bøter og tvangsmulkt.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Få hjelp til regnskapstjenester

  Som nystartet bedrift er det ingenting galt med å lære seg mer om regnskap. Her er det til og med i mange bransjer mye en kan gjøre på egenhånd, noe som er nyttig om en ønsker å spare penger. Etter hvert som bedriften vokser er allikevel regnskapstjenester noe en helst bør sette ut. Da kan en nemlig fokusere på det en er best på, nemlig å drive bedriften sin.

  Mange som gjør diverse regnskapstjenester selv ender uansett opp med å gjøre feil som gjør hjelp til regnskapstjenester enda dyrere. Fører en for eksempel MVA feil på en rekke fakturaer, sender inn feil MVA-oppgaver, eller gjør avvik i lønnskjøring, så blir det fort dyrt å rette opp i dette. En regnskapsfører kan definitivt fortsatt bistå deg, men det blir dyrere enn i utgangspunktet.

  Så snart en har rom i bedriftsøkonomien, så anbefales det derfor å søke hjelp til regnskapstjenester. Dette er en nødvendig investering for alle bedrifter, og det er utelukkende noe en vil takke seg selv for når en virkelig får fokusert på bedriftens viktigere oppgaver.

  Få svar på ofte stilte spørsmål om regnskapstjenester

  Meldingsboble
  Hva er regnskapstjenester?

  Regnskapstjenester omfatter alle tjenester relatert til å føre regnskap for en bedrift, inkludert utarbeidelse av årsregnskap, fakturering, betaling av fakturaer, rapportering og økonomisk rådgivning.

  Meldingsboble
  Hvorfor trenger jeg regnskapstjenester?

  Regnskapstjenester er viktig for å sikre at bedriftens økonomiske situasjon og resultater er nøyaktig dokumentert og rapportert, og for å overholde lovkravene for regnskapsføring og rapportering.

  Meldingsboble
  Hva er inkludert i regnskapstjenester?

  Regnskapstjenester kan variere fra bedrift til bedrift, men inkluderer vanligvis føring av regnskap, utarbeidelse av årsregnskap og skattemeldinger, fakturering og betaling av fakturaer, økonomisk rådgivning og rapportering.

  Meldingsboble
  Kan jeg bruke regnskapstjenester selv om jeg har en liten bedrift?

  Ja, selv små bedrifter kan dra nytte av regnskapstjenester. Mange regnskapsførere tilbyr skreddersydde tjenester som passer for bedriftens størrelse og behov.