Hvordan finne regnskapskontor: Alt du trenger å vite

bilde

TIDSTYV: Å sitte med regnskapet selv kan ofte ta unødvendig lang tid, og dessuten stjele tid og fokus fra den vanlige jobben din

Sist oppdatert: 14. november 2023

  Alle aksjeselskap, og en rekke enkeltmannsforetak, er nødt til å levere inn et årsregnskap. Dette årlige regnskapet er det fullt lovlig å gjøre på egenhånd, men mange nordmenn velger å benytte et regnskapskontor for sitt årsregnskap. Dette er for å sikre at regnskapet blir utført på en god og oversiktlig måte.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Regnskap er ikke enkelt, og det ender opp med å bli en tidstyv som senker utviklingen i bedriften. Du har jo tross alt lyst til å bruke tid på det du er god på, det vil si det bedriften holder på med. Da er ikke det å føre hver eneste faktura og hvert bilag, kjøre lønn, føre og rapportere MVA-oppgaver, eller levere inn årsregnskap nødvendigvis førsteprioritet.

  Et regnskapskontor skal i det lange løp spare deg for penger, selv om det nok spesielt for mindre bedrifter kan føles som en stor investering til å begynne med. Besparelser knyttet til den tidligere nevnte tidsbruken, samt leveringer innenfor fristen, og ikke minst fradrag og avskrivninger, er alle viktige grunner til å velge et regnskapskontor.

  Men når du først har bestemt deg for å benytte et regnskapskontor, så står du ovenfor et enda vanskeligere valg. Her skal du nemlig finne et regnskapskontor som kan passe for akkurat din bedrift. Dette skal vi se nærmere på i nettopp denne artikkelen. Hvordan finne et regnskapskontor?

  Motta tilbud for å finne et regnskapskontor

  Den beste måten å finne et regnskapskontor på er å sammenligne alternativene i markedet. Fyller du inn skjemaet her på siden, så kan du motta 3 gratis og uforpliktende tilbud på e-post. Du trenger kun å fylle ut enkel informasjon, før du altså blir kontaktet av 3 forskjellige regnskapskontor. Dette er helt risikofritt for deg.

  På denne måten får du en rask oversikt over de forskjellige tilbudene som befinner seg der ute. Dersom det ikke skulle tikke inn noen alternativer du vil bruke, så kan du trekke deg uten å risikere noe. Ønsker du å motta 3 gratis og uforpliktende tilbud på regnskapskontor, så er altså utfylling av skjemaet her på siden en flott måte å sette i gang prosessen på.

  Hva er et regnskapskontor?

  For å finne et regnskapskontor kan det være behjelpelig å fastsette akkurat hva dette er, og hva de kan gjøre for din bedrift. Et regnskapskontor er et autorisert regnskapsbyrå som har retten til å utføre regnskap for andre bedrifter. De leverer tjenester slik som føring av fakturaer og bilag, MVA-oppgaver, kjøring av lønn, og ikke minst årsregnskap.

  Fakturaer og bilag

  Fakturaer er dokument som sier noe om transaksjoner mellom to bedrifter. Når du selger en tjeneste eller et produkt, så skal du sende en faktura til kunden. I motsatt tilfelle, når du altså kjøper noe, så vil du i de fleste tilfeller motta en faktura du skal betale. Begge deler er du nødt til å føre i ditt regnskap.

  Her er det i mange tilfeller enkelt å føre fakturaene inn i regnskapssystemet, men det er allikevel mange som er usikre på hvilke kontoer en blant annet skal føre fakturaene på. I tillegg kommer også kvitteringer. Kjøper du for eksempel en PC til bedriften i butikk, så vil du motta en kvittering. Denne skal føres som et bilag i ditt regnskap. Både føring av faktura og bilag er noe regnskapskontor gjør.

  MVA-oppgaver

  Merverdiavgift, MVA for kort, er et eget regnskap alle bedrifter over en årlig omsetning på 50,000 kr må føre. Dette gjelder da altså de aller fleste bedrifter, og her er det viktig å holde tunga rett i munnen. For nye gründere blir ofte de forskjellige satsene for forskjellige tjenester, samt kjøp og salg internasjonalt, veldig komplisert.

  MVA-oppgaver skal for de fleste bedrifter leveres annenhver måned, og det er viktig at disse leveres i tide for å unngå blant annet tvangsmulkt og andre bøter. Dessuten er det også viktig å vite hva en skylder før en fristen dukker opp, slik at en har nok til overs på bedriftskonto. På den andre siden kan det hende at staten også skylder deg penger, og du vil neppe gå glipp av dette beløpet.

  Lønn

  Lønn blir fort aktuelt når en driver en bedrift. Da er det viktig å ha god styr på selve lønningen, feriepenger, sykepenger, pensjonssparing, arbeidsgiveravgift, og andre elementer som relaterer til lønn. Dette tar lønnskjøringen i regnskapssystemer seg av, men det er ingen enkel oppgave om du er ny her. Da er det greit å sette ut en slik oppgave til et regnskapskontor.

  Feil her kan fort vise seg å bli dyre, da likviditeten kan gå helt i ubalanse. Du vil dessuten neppe ha ansatte som klager over å ikke ha fått innbetalt lønnen i tide. Et regnskapskontor sørger for at de mange uoversiktlige elementene, som for øvrig tar godt med tid å sette seg inn i, blir avklart enkelt og raskt.

  Årsregnskap

  Når det legges inn fakturaer, lønnskjøring, MVA-oppgaver, og andre elementer av regnskapet, så gjøres dette for å underbygge årsregnskapet. Dette er simpelthen oversikten over alle transaksjoner inn og ut av et selskap for et regnskapsår. Ved hjelp av årsregnskapet får en fatt på alle de nøkkeltallene som bedriften din trenger.

  Kanskje aller viktigst får du tilgang på resultatet, som ikke bare sier noe om hvor godt bedriften gikk, men også om hva du skal skatte til staten. Det å ha et oversiktlig årsregnskap er også viktig internt for aksjonærer, samtidig som det er interessant med et ryddig regnskap for investorer fra utsiden. Et regnskapskontor kan sørge for at ditt årsregnskap blir oversiktlig, og ikke minst riktig.

  Slik velger du regnskapskontor

  Når du har gjort deg bekjent med de prosessene et regnskapskontor kan hjelpe din bedrift med, så er det også lurt å sette seg inn i hvilke faktorer du bør basere valget ditt på. Her har vi satt opp erfaring, pris, kjennskap innenfor din spesifikke bransje, og lokasjon som de viktigste parameterne du skal følge med på. Nedenfor har vi gått gjennom disse faktorene en etter en.

  Regnskapskontorets erfaring

  Erfaring er unektelig viktig for et regnskapskontor. I Norge har alle regnskapskontor kun autoriserte regnskapsførere. Dette sikrer deg at regnskapsføreren du blir tildelt har den nødvendige utdanningen og arbeidserfaringen. Her er det snakk om minimum bachelor, samt 2 års arbeidserfaring. I tillegg har regnskapsføreren etterutdanning i hele arbeidslivet sitt.

  Det finnes allikevel mer å se på innen erfaring, selv om en i de fleste tilfeller er sikret et ganske så spisset resultat. For eksempel kan det være lurt å se på om regnskapskontoret har internasjonal erfaring, dersom dette er aktuelt for din bedrift. Generell erfaring, samt referanser fra tidligere kunder, vil også være viktig.

  Kostnad

  Prisen bør ikke være førsteprioritet, men samtidig skal en ta høyde for hva eget budsjett tillater. I de aller fleste tilfeller lønner det seg å bruke et regnskapskontor, men det er allikevel mulig å spare mye, til samme resultat, dersom en sammenligner godt på pris. Til syvende og sist er derimot heller ikke en lav pris noe å trakte etter, og du vil neppe ha feil som du må hyre inn andre til å fikse senere.

  Som en tommelfingerregel bør får du av regnskapskontor en timepris for deres tjenester. Det er allikevel for mindre og forutsigbare oppdrag mulig å be om et estimat på leveransen. Dette kan være lurt for å se hvor lang tidsbruk enkelte regnskapskontor anslår. Tidsbruk blir ofte en større påvirkning på kostnad enn timepris når det gjelder regnskapskontor.

  Bransjekunnskaper

  Dersom du driver for eksempel en nettbutikk, så er det helt egne retningslinjer for hvordan regnskapet vil føres. Til motsetning er en B2B-leverandør som kanskje fører 10 fakturaer i måneden heldig med hvor enkelt regnskapet er. Driver du til motsetning mot utlandet, eller selger produkter og tjenester med forskjellige MVA-satser, så blir det mye å sette seg inn i.

  De færreste ønsker å betale et regnskapskontor for å sette seg inn i din bransje og hvilke retningslinjer ditt regnskap skal følge. Derfor er det lurt å søke etter et regnskapskontor med bransjekunnskaper i den bransjen nettopp du driver i. Her kan du for eksempel med god effekt etterspørre referanser fra bransjekollegaer.

  Lokasjon

  Mye foregår på nett i dag, og dette inkluderer også de tjenestene regnskapskontor leverer til deg. Allikevel kan det være veldig nyttig å velge en aktør som befinner seg i ditt nærområde. Spesielt dersom du ønsker å gjøre deler av regnskapet selv i startfasen, så er det nyttig å være nær ditt regnskapskontor for assistanse i person.

  E-poster, telefoner, og elektronisk kommunikasjon generelt blir ofte tungvint. Til tider kreves det tross alt også at du skal forklare noe til ditt regnskapskontor. Fremfor å sløse masse tid over telefon eller e-post, som for øvrig koster deg penger, så er det fint å møte opp på kontoret i din egen by. Norske storbyer har tross alt et godt utvalg, slik at dette ikke trenger å bli noe kompromiss. Se for eksempel vår liste over topp 10 regnskapsførere i Oslo.

  Gjøre regnskapet selv?

  I startfasen er det naturlig å spørre seg selv om en kan gjøre regnskapet på egenhånd. Spesielt dersom du starter uten en god inntektskilde som allerede er etablert, så kan det virke risikofylt å sette ut regnskapet til et regnskapskontor. Da er det fullt mulig å gjøre regnskapet på egenhånd over en periode, før en eventuelt setter det ut til profesjonelle.

  Allikevel anbefales det å sette ut regnskapet sitt raskest mulig. Det er ganske enkelt fordi det spiser opp mye viktig tid fra spesielt gründere. Tid som kunne blitt brukt på å videreutvikle bedriften og tjene mer penger, blir da heller brukt på regnskapet. Det er fordi en sparer en kostnad direkte, men en overser de indirekte tapene på potensielle inntekter.

  Dersom regnskapsføreren koster deg mindre enn hva du taper i inntekt på samme tid du bruker på oppgavene, så er det ikke noe spørsmål om hva den beste investeringen er. I de aller fleste situasjoner stemmer det at det å investere i et regnskapskontor er best for din bedrift. Det kan bevises ved følgende eksempel.

  Om du bruker 3 timer på en regnskapsoppgave, og din timelønn er 1,000 kr, så har du i teorien indirekte tapt 3,000 kr. Skulle du i stedet bruke et regnskapskontor til oppgaven, så er sjansene store for at de hadde brukt nærmere 1 time på oppgaven. Med en timepris på 1,000 kr, så sier det seg selv hva den beste investeringen er. Da kunne du jobbet 3 timer og tjent 3,000 kr, mens du kun betalte 1,000 kr for jobben. Til syvende og sist sitter du igjen med 2,000 kr mer enn tidligere.

  Få orden i regnskapet

  Orden i regnskapet er viktigere enn hva mange bedrifter innser. En stor andel venter til siste slutt med å fikse opp i regnskapet sitt. Ofte fører det til tvangsmulkter eller unødvendig stress, der en for eksempel ikke har budsjettert for helt nødvendig hjelp til regnskap. Det er en dårlig ide for din bedrift.

  Et bedre alternativ er å få et profesjonelt regnskapskontor på ballen umiddelbart. Da kan du rydde opp i ditt årsregnskap, slik at det fremstilles profesjonelt ved innlevering. Dette gir deg muligheten til å blant annet følge budsjettene underveis i året også. Har du ikke oversikt over budsjettene, så glemmer du fort viktige utgifter, og likviditeten din kan lide.

  Som et alternativ til at et regnskapskontor tar over alle prosessene, så kan en også sette ut enkelte oppgaver. I en bedrift som for eksempel kun fører 10 fakturaer per måned med enkle MVA-satser, så er det kanskje ikke aktuelt å sette ut dette. Samtidig kan lønnskjøring eller føring av MVA-oppgaver oppleves utfordrende, og da kan nettopp dette settes ut.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Finn ditt regnskapskontor i dag

  Et regnskapskontor kan hjelpe deg med alt fra A til Å i ditt regnskap. Det er en nyttig hjelp å ha, og for de aller fleste bedrifter lønner det seg å benytte deres tjenester. For å finne et regnskapskontor som passer din bedrift, så er det viktig å se på blant annet faktorer som erfaring, pris, kjennskap til bransjen din, samt lokasjon.

  Valget bør til syvende og sist falle på et regnskapskontor som passer til din bedrift. Vurder derfor nøye de mange alternativene som finnes der ute, og benytt den kunnskapen som finnes til å gjøre det riktige valget. På den måten kan du få et oversiktlig og ryddig regnskap, og ikke minst slippe å utføre jobben selv.

  Få svar på ofte stilte spørsmål om regnskapskontorer

  Meldingsboble
  Hvordan kan jeg velge riktig regnskapskontor?

  Du kan velge riktig regnskapskontor ved å undersøke online vurderinger, be om anbefalinger fra andre i bransjen, og sammenligne priser og tjenester fra forskjellige regnskapskontorer.

  Meldingsboble
  Hvorfor bør jeg bruke et regnskapskontor?

  Et regnskapskontor kan hjelpe deg med å føre regnskapet for din bedrift, utarbeide årsregnskapet og skattemeldinger, gi økonomisk rådgivning og rapportere økonomisk informasjon til myndighetene. Dette kan frigjøre tid og ressurser for deg og sikre at bedriftens økonomi er i samsvar med regelverket.

  Meldingsboble
  Hva slags regnskapstjenester tilbyr regnskapskontorer?

  Regnskapskontorer tilbyr vanligvis tjenester som å føre regnskapet, utarbeide årsregnskapet og skattemeldinger, fakturering og betaling av fakturaer, økonomisk rådgivning og rapportering.

  Meldingsboble
  Hva bør jeg se etter i en regnskapsfører eller et regnskapskontor?

  Du bør se etter en regnskapsfører eller et regnskapskontor med erfaring, kunnskap om regelverket, god kommunikasjonsevne og et omdømme for pålitelighet og effektivitet.

  Meldingsboble
  Hva er et regnskapskontor?

  Et regnskapskontor er en virksomhet som tilbyr regnskapstjenester til bedrifter og organisasjoner.

  Meldingsboble
  Hva er forskjellen mellom en regnskapsfører og et regnskapskontor?

  En regnskapsfører er en person som fører regnskapet for bedriften, mens et regnskapskontor er en virksomhet som tilbyr en rekke regnskapstjenester.