Test av Luca Regnskap: Topp regnskapsprogram for småbedrifter

bilde

PÅLITELIG: Hos Luca Regnskap opplever vi at de leverer det de lover.

Sist oppdatert: 15. november 2023

    Vi har nettopp tatt en grundig test av Luca Regnskap. Dette systemet kjente vi ikke spesielt godt til fra før, men vi ble faktisk imponert allerede i starten. Her er det samsvar mellom hva firmaet lover og hva de leverer.

    Vårt hovedinntrykk:

    • Luca Regnskap er brukervennlig og godt utviklet.
    • Lett å sende faktura og bokføre utgifter.
    • Programmet gir deg hjelp og påminnelser der du trenger det.
    • Konkurransedyktig på pris.

    Luca tilhører en type løsninger hvor fokuset er på å gjøre det enkelt for den som skal føre regnskapet, på samme vis som for eksempel Fiken. Vi mener derfor at dette regnskapssystemet vil fungere meget godt for virksomheter som ikke er for store.

    Avsnittene nedenfor går mer nøye igjennom de ulike funksjonene vi testet. Les også konklusjonen til slutt hvis du vil ha et raskt inntrykk av Luca Regnskap

    Komme i gang med Luca Regnskap

    Siden Luca er skybasert er det ikke noe som må lastes ned for å komme i gang. Du kan la regnskapsprogrammet finne firmaet ditt og organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene, så slipper du taste inn all informasjon selv.

    Du kan også legge inn et tullenavn hvis du bare vil teste hvordan fakturering og bokføring virker i systemet. I så fall endrer du bare navn og firma senere dersom du bestemmer deg for å fortsette med Luca.

    Andre ting vi la merke til:

    • Regnskapsprogrammet kan prøves gratis i 30 dager.
    • Du blir ikke automatisk abonnent dersom du ikke avbestiller.
    • Krever ikke betalingskort.

    Veldig bra så langt!

    Regnskapsprogram med enkel fakturering og bokføring

    Det tok oss mindre enn ett minutt å sende vår første faktura i Luca Regnskap. Riktignok hadde vi hoppet over å legge inn vår egen logo, men dette gikk overraskende kjapt uansett.

    Fakturaen ser proff ut og kan sendes som EHF eller e-post til firma, eller som Vipps-faktura eller e-post til privatpersoner. Abonnementsfakturering (det de kaller repeterende faktura) er også inkludert i Luca.

    Bokføringen er omtrent like enkel. Så lenge du er nøye med å legge inn riktig kontaktinformasjon på kundene og leverandørene, går det helt smertefritt. 

    Sende tilbud til kunder 

    Vi prøvde også funksjonen for å sende tilbud til kunder. I Luca Regnskap gjøres det enkelt og greit, med eget tekstfelt hvor du kan skrive detaljene for tilbudet eller lignende. Tilbudet opprettes i PDF, ser bra ut, og sendes til den e-postadressen du har registrert på kunden.

    Du kan konvertere tilbudet til faktura med en knapp som følger med tilbudet hele veien. Det er med andre ord enkelt å holde orden hvis kundene dine aksepterer tilbudet og du leverer det dere avtalte. Fakturaen blir bokført automatisk når du sender den til kunden.

    Dashbord i regnskapsprogrammet 

    Vårt inntrykk er at Luca Regnskap gir deg fin oversikt over regnskapet. På hjemskjermen har du et enkelt dashbord med de vanligste eller viktigste tingene du kommer til å gjøre i systemet.

    Dette ser vi på vårt dashbord:

    • Send faktura
    • Tilpass faktura
    • Registrere utgift
    • Åpningsbalanse
    • Brukere

    Vi er ikke sikre, men antar at dashbordet endrer seg i forhold til hvordan du bruker programmet.

    Dashbordet viser også salgstallene og resultat før skatt for virksomheten din. Vi fikk naturligvis opp kun det ene salget vi fakturerte og den ene utgiften vi hadde testet, men dashbordet ser ut til å være både nyttig og ryddig. Mer detaljerte rapporter fant vi under Regnskap i hovedmenyen.

    App for bokføring, reiseregning og kjøregodtgjørelse 

    Av en eller annen grunn har ikke folkene i Luca Regnskap så mye informasjon om appen deres, men den bør de absolutt promotere bedre. Vi fant appen ganske kjapt i både Google Play (Android og Google) og App Store (Apple iOS).

    Med appen kan du ta bilde av kvitteringer og andre bilag, og så få dette lastet opp i regnskapet og bokført umiddelbart. Bilder kan også lagres i bildegalleriet ditt. Den kunstige intelligensen tolker bilagene presist. I de fleste tilfeller trenger du kun godkjenne tallene.

    Du kan også føre reiseregning og registrere kjøregodtgjørelse i appen. Dette er et bra supplement til regnskapsprogrammet. Særlig for de som reiser mye i jobbsammenheng, som ofte glemmer å få registrert utgiftene, eller som liker å ha regnskapet oppdatert til enhver tid. 

    Support og ressurser 

    Det Luca kaller regnskapsførerhjelp er i våre øyne en av de store styrkene deres. De har et system i chat som gjør at du kan få hjelp fra en sertifisert regnskapsfører hvis du trenger det. Betalingen er direkte til regnskapsføreren og prisen ser ganske overkommelig ut. For små bedrifter som ikke har egen avtale med regnskapsfører er dette en super løsning.

    Vi sjekket også ut support som funket fint, og noen av de andre ressursene som tilbys av Luca Regnskap. Ordboken er bra med enkle forklaringer, og de har en oversiktlig kontoplan for de som lurer på hvor ting og tang skal bokføres. Vi fant også en haug med hjelpeartikler og bloggartikler som virket nyttige.

    Ikke det at det er så viktig for vurderingen av ulike regnskapsprogram, men vi likte også godt verktøyene de har på hjemmesiden. Du kan for eksempel bruke en generator til å starte AS, i stedet for å ty til den mer tungvinte løsningen i Altinn. 

    Regnskapsprogram integrert med Altinn og Skatteetaten 

    Luca Regnskap har en separat og rimelig lønnsmodul som er integrert med Altinn. Integrasjonen gjør det raskere og enklere å for eksempel sende A-meldinger, beregne arbeidsgiveravgift og lignende. Du kan også hente de ansattes skattekort fra Altinn direkte fra regnskapsprogrammet.

    Systemet deres er bygget på SAF-T-standarden (de fleste regnskapsprogram bruker samme standard). Dette anbefales av Skatteetaten, og gjør at alt som har med Mva-meldinger, næringsrapporter og skattemeldinger blir eklere. Det er også færre feil i rapporter som kommer fra et system basert på SAF-T.  

    Integrasjoner i Luca Regnskap 

    I tillegg til den lønnsmodulen vi nevnte, fant vi også et par andre nyttige integrasjoner. Du kan blant annet integrere dette regnskapsprogrammet med det vi tror er alle banker i Norge.

    Integrasjon med bankkontoen gjør at du slipper å veksle frem og tilbake mellom regnskapet og nettbanken. Du kan for eksempel betale regninger direkte i systemet, og dermed få utgiften bokført og avstemt automatisk.

    Oppsetting av bankintegrasjonen så veldig greit ut. Du slipper også å betale gebyr for integrasjon hos banken, noe vi vet er en mye dyrere løsning.

    Integrasjoner vi fant:

    • Bankintegrasjon – støtter 119 norske banker
    • BankID – Du kan logge inn til for eksempel Altinn og nettbanken direkte fra regnskapet.
    • Opplysningen 1881 – Nyttig når du legger til nye kunder og leverandører.
    • Skatteetaten og Altinn – validering av Mva-melding, skattemelding, hent skattekort, etc.
    • Vipps – Når du skal få betalt av privatpersoner.
    • EHF – Når du skal fakturere offentlige og bedrifter.
    • API – Brukes til fri integrasjon med omtrent alle andre programmer, også nettbutikk.

    Av tilleggsmoduler som kan integreres med Luca Regnskap fant vi disse:

    Pris for Luca Regnskap – enkel og oversiktlig prismodell 

    Luca tilbys kun i én løsning, og det er ingen startversjon som krever oppgradering for at du skal få med noe ekstra. Alt det grunnleggende du trenger i et regnskapsprogram er inkludert.

    Prisen er så absolutt konkurransedyktig, også for de eventuelle tilleggsmodulene du kanskje vil ha med, for eksempel lønnskjøring og bankintegrasjon.

    Vi merket oss også dette:

    • Luca fakturerer månedlig, og du trenger ikke betale på forhånd for lang tid av gangen.
    • Du får ingen bindingstid.
    • De krever ikke ekstra betalt for elektronisk bilagsføring, e-postfaktura og slikt. 

    Konklusjon: Klar anbefaling! 

    Hvis vårt foretak var et ENK eller AS, eller vi drev en liten organisasjon eller lag, ville vi definitivt tittet på Luca Regnskap. Vårt inntrykk er at dette er et av de desidert beste alternativene for relativt små virksomheter. Hadde vi derimot drevet større, med mange ansatte og avdelinger, ville vi nok heller vurdert et mer omfattende økonomisystem.

    Luca rangerer høyt på alle faktorer vi mener er viktigst for små foretak, og spesielt de som skal gjøre det meste av regnskapsføringen selv.