Hva er refinansiering? Komplett guide (regnskap, lån m.m.)

bilde

REFINANSIERING: Det er viktig å ha en god forståelse av bedriftens økonomiske situasjon før du søker om refinansiering.

Sist oppdatert: 7. mars 2024

  Det kan være flere årsaker til at bedriften trenger refinansiering. Refinansiering kan være nødvendig for å skaffe midler til vekst eller for å sikre fremtidig drift i tøffe perioder. Uansett årsak, første steg er å vurdere regnskapet nøye for å få et fullstendig innblikk i egen økonomi. Les videre for å få vite alt du trenger om refinansiering og regnskap.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Hva er refinansiering?

  Noe av det første vi bør svare på er hva refinansiering er for noe. Refinansiering er rett og slett å ta opp et nytt lån for å bedre betjene gammel gjeld eller dekke driftskostnader som du ellers ikke har mulighet til å betale. Det kan også være aktuelt for bedriften å ta opp nytt lån for å investere i forretningsformål som for eksempel merkevarebygging.

  Noe av det første du må ta stilling til er hvor mye penger du trenger for å refinansiere. Du må også kartlegge nøyaktig hva pengene skal gå til, samt hvor raskt du kan betale tilbake bedriftslånet. Det er her regnskap kommer inn i bildet – du må nemlig ha en grundig forståelse av bedriftens økonomiske situasjon for å kunne ta stilling til disse spørsmålene.

  Hva er regnskap?

  Regnskapet består av inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld, og tallene brukes systematisk for å forstå bedriftens vekst og økonomi. Balanse og resultat er to nøkkelbegreper som brukes mye når det er snakk om regnskap. Balanse sier noe om dagens økonomiske situasjon, mens resultat vurderes i en gitt periode.

  Enkelte bedrifter er regnskapspliktige, mens andre kun er bokføringspliktige. Bokføring vil si at du må føre opp inntekter og utgifter for bedriften, mens regnskapet er summen av alle transaksjoner innenfor en gitt periode. Dersom bedriften er regnskapspliktig, må dere sende inn et årsregnskap til Regnskapsregisteret.

  Regnskap er kritisk for refinansiering

  Regnskap er nødvendig for å kunne vurdere utviklingen og den økonomiske stillingen til bedriften. Ikke bare tydeliggjør den behovet for refinansiering, men regnskapstallene benyttes når du eventuelt skal søke bedriftslån for refinansiering.

  Regnskapet består av mer enn bare utgifter og inntekter, og det finnes mange lover og regler som skal følges. Eiendeler og gjeld blir også grundig gjennomgått. De fleste norske bedrifter må sende inn et årsregnskap til det offentlige. I tillegg bør bedriften ha et driftsregnskap til eget bruk.

  Regnskapet vil kunne avsløre kritiske tilstander i bedrifter, samt si noe eventuelle muligheter for å investere. Du vil raskt oppdage eventuelle behov for refinansiering ved å studere tallene. Er det fare for at bedriften ikke klarer å betjene gjelden sin? Har selskapet problemer med å investere i fremtidig vekst?

  Forskjellige midler for refinansiering

  Det finnes flere grep bedriften kan ta, dersom regnskapet avslører et behov for refinansiering. Verdivurdering av bolig benyttes ofte som et middel for refinansiering. Dersom boligens verdi har økt, er det mulig å få ytterligere lån. Dette alternativet gjelder for bedrifter som eier bygg og boligeiere med egen bedrift. Boliglån har som regel lavere rente enn andre typer lån, og dette kan derfor være et prisgunstig alternativ for dem som har mulighet til det. Det finnes idag ulike portaler for å sjekke boligverdien og deretter refinansiere boliglånet.

  Salg av faktura kan også være et alternativ. Du selger fakturaen til et selskap og får utbetalt pengene umiddelbart. Det eksterne selskapet tar seg av jobben med å kreve pengene av kunden. En annen fordel er at du slipper jobben med å kreve inn penger. Denne typen finansiering passer best for bedrifter med lite reklamasjoner.

  Sist, men ikke minst, så kan du refinansiere ved å ta opp et bedriftslån med eller uten sikkerhet. Sistnevnte kan være særdeles aktuelt for deg som ikke ønsker å ta opp lån med bolig som sikkerhet. Enkelte banker tilbyr også forbrukslån til bedrift. Vi anbefaler at du ikke tar det første og beste lånet du kommer over. Det er vel verdt å bruke tid på å sammenligne lånevilkår, renter og betingelser for å være sikker på at du får et godt tilbud.

  Refinansiering med bedriftslån uten sikkerhet

  Du bør lese grundig gjennom alt som står i liten skrift om du tar opp bedriftslån uten sikkerhet. Du står ofte som personlig ansvarlig for å betjene lånet og nedbetale gjelden. Rentene kan også være høye på denne typen bedriftslån. Jo mindre sikkerhet, desto mer koster lånet.

  En utfordring for små og mellomstore bedrifter er at lånesøknaden kan bli avvist i vanlige banker, ettersom bankene anser bedriftslån for å være risikable. Det hjelper å kunne vise til en god forretningsplan og et grundig utført regnskap. Sjansene er også gode for at du får innvilget lån om du ønsker å investere i bygg. Banken vil i så fall ta sikkerhet i bygget.

  Du kan imidlertid få avslag på lånesøknaden av flere ulike grunner som betalingsanmerkninger, dårlig kredittscore og underskudd. Enkelte bedrifter blir også nektet lån fordi de ikke har kreditthistorie fra før av. Bedriften stiller sterkere om dere kan vise til tidligere lån som ble betjent på en god måte og betalt tilbake som avtalt.

  Vi hjelper deg å finne rett regnskapsfører

  Få tilbud fra 3 lokale regnskapsførere. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Trenger du hjelp med regnskap?

  En regnskapsfører er nyttig for alle bedrifter, enten du driver et enkeltpersonsforetak eller AS. De største bedriftene har egne ansatte som jobber med regnskapet. Regnskapsføreren vil raskt kunne rådføre deg om du bør refinansiere og hvor stort lån bedriften kan betjene ut ifra regnskapet.

  Vi anbefaler å sette jobben ut på anbud for å finne en regnskapsfører som kan hjelpe deg med prosjektet. Ulike regnskapsførere spesialiserer seg på ulike typer bedrifter, og det kan være tidkrevende å finne frem til relevante aktører på egenhånd.

  Kostnaden for å engasjere en regnskapsfører varierer i stor grad etter behov, og derfor er det viktig å legge jobben ut på anbud. Du får et godt grunnlag for å sammenligne pris på tvers av ulike regnskapsførere. Det er imidlertid viktig å ikke bare fokusere på prisen – du må være sikker på at du velger riktig person for jobben.

  Du får tilbud av aktuelle kandidater ved å benytte deg av vår anbudstjeneste. Du kan beskrive oppdraget kort for å kun få respons fra regnskapsførere med relevant kompetanse og erfaring. Det eneste du trenger å gjøre er å velge den du føler er mest kvalifisert for nettopp ditt oppdrag. 

  Få svar på ofte stilte spørsmål om refinansiering innen regnskap

  Meldingsboble
  Hva er refinansiering innen regnskap?

  Refinansiering innen regnskap handler om å restrukturere bedriftens økonomi ved å kombinere flere lån eller gjeld til ett enkelt lån. Dette kan hjelpe bedriften med å redusere renteutgiftene og samtidig forbedre likviditeten.

  Meldingsboble
  Hvorfor bør jeg vurdere refinansiering innen regnskap?

  Refinansiering kan være en løsning for bedrifter som sliter med høye renteutgifter og høy gjeld. Ved å refinansiere kan bedriften redusere kostnadene og bedre likviditeten.

  Meldingsboble
  Hva slags lån kan refinansieres innen regnskap?

  De vanligste lånene som kan refinansieres innen regnskap er bedriftslån, kredittkortgjeld og fakturagjeld.

  Meldingsboble
  Hva slags kostnader er involvert i refinansiering innen regnskap?

  Det kan være kostnader forbundet med refinansiering, som gebyrer og renter.

  Meldingsboble
  Hvordan kan jeg vite om refinansiering innen regnskap er riktig for min bedrift?

  Det er viktig å analysere bedriftens økonomiske situasjon og vurdere om refinansiering vil føre til økt lønnsomhet og bedre likviditet. Det kan være lurt å kontakte en regnskapsfører eller økonomisk rådgiver for å hjelpe deg med denne vurderingen.

  Meldingsboble
  Hva slags fordeler kan jeg oppleve ved refinansiering innen regnskap?

  Fordeler ved refinansiering inkluderer reduserte renteutgifter, bedre likviditet, lavere månedlige utgifter og mulighet for å kombinere flere lån til ett enkelt lån.